De huidige voorzitter van de EU, Letland, heeft een nieuw voorstel omtrent het afschaffen van de roamingkosten, dat meldt althans Reuters op basis van bronnen. De Letten willen dat de kosten bij beperkt gebruik worden afgeschaft, maar dus niet per definitie altijd er mag een limiet aan zitten.

De Letten lijken met hun voorstel de Europese telecomproviders tegemoet te komen. Het idee van de Letten is dat je binnen Europa tot op zeker hoogte zonder extra kosten gebruik kan maken van mobiele diensten. Op basis van de informatie die Reuters meldt heeft het wat weg van de huidige abonnementen van T-Mobile, waarbij gebruikers twee uur per maand in heel Europa kunnen bellen zonder extra kosten.

Hoe beperkt het gebruik is wat de Letten willen is nog niet gedefineerd. Het lijkt erop dat de Letten willen afdwingen dat gebruikers in het buitenland veel bewuster omgaan met hun belminuten en dataverbruik, zodat ze daar een stuk minder verbruiken dan ze in hun thuisland doen. Dat is echter niet heel praktisch want mensen die in het buitenland zijn verbruiken in sommige gevallen juist meer data, bijvoorbeeld omdat ze de weg niet weten en meer moeten navigeren, omdat ze geen laptop of pc bij de hand hebben en hun e-mail actiever controleren en beantwoorden op hun smartphone.

Het idee achter het afschaffen van de roamingtarieven was juist dat deze tarieven geen belemmering meer zouden zijn en de open grenzen dat ook virtueel zijn. De Letten hebben wel aangegeven dat wat hun betreft er maximaal 5 cent per MB of minuut mag worden gerekend als roamingtarief. Sommige providers bieden nu al bundels aan die onder dat tarief zitten, erg vooruitstrevend is het voorstel van de Letten dan ook niet.

Het eerste plan om de roamingtarieven af te schaffen kwam van voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes, in haar voorstel zouden we verlost zijn van de roamingtarieven met ingang van 15 december van dit jaar. Dat lijkt uit zicht want de Letten mikken op zijn vroegst op 2018.