2min

De marketingdirecteur van Apple, Phil Schiller, heeft meegewerkt aan een interview met John Gruber van Daring Fireball. Gruber stelde daarin de juiste vragen, zoals wanneer krijgt de iPhone standaard 32GB aan opslagcapaciteit in plaats van die krappe 16GB. Het antwoord van Schiller was duidelijk; niet.

Gruber liet weten dat hij van mening is dat het instapmodel van de iPhone meer opslagcapaciteit moet krijgen. Apple voorziet de iPhone al sinds 2010 van 16GB aan opslagcapaciteit, maar dat is steeds moeilijker te rechtvaardigen nu apps steeds groter worden en soms gigabytes aan data moeten downloaden, ook worden video-opnames op steeds hogere resoluties gemaakt wat allemaal meer ruimte in beslag neemt. Vorig jaar hadden veel gebruikers ook problemen met het upgraden naar iOS 8 omdat ze te weinig opslagcapaciteit over hadden. Een verhaal wat zeer herkenbaar is voor veel gebruikers en ontwikkelaars.

Schiller liet weten dat de iCloud daarin een grotere rol gaat spelen. "Meer en meer worden iCloud-diensten gebruikt om documenten, foto’s, muziek en video’s op te slaan.". Hij vervolgt: "Wellicht dat de meest prijsbewuste gebruikers kunnen leven met een situatie waarbij ze niet bakken met lokale opslagcapaciteit hebben". Schiller zegt verder dat de kosten die bespaard worden op de opslagcapaciteit weer kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld de camera te verbeteren.

Hoewel Schiller er een mooi verhaal van maakt is het antwoord niet echt bevredigend. Om te beginnen zijn clouddiensten geen volledig alternatief voor lokale opslag. Zo speelt de iCloud geen enkele rol bij het downloaden van apps. Verder zijn de kostprijs verschillen tussen 16GB en 32GB opslagcapaciteit echt minimaal. Daar staat tegenover dat Apple door de opslagcapaciteit laag te houden veel gebruikers dwingt om een iPhone te kopen met 64GB aan opslagcapaciteit waar 100 dollar of 100 euro meer voor moet worden betaald. Daarmee gaat de winstmarge van Apple flink omhoog want de kostprijs van een 16GB iPhone en een 64GB iPhone scheelt hooguit een paar dollar.

Accuduur ten opzichte van dikte toestel

Een andere goede vraag van Gruber is of Apple niet is doorgeslagen in het steeds maar dunner maken van de toestellen. Het nog dunner maken van de iPhone heeft nog maar weinig toegevoegde waarde, als Apple had vastgehouden aan de dikte van de iPhone had het kunnen kiezen voor een grotere accu, waardoor de accuduur flink was toegenomen. Schiller is het daar wederom niet mee eens, hij stelt dat Apple nu de juiste balans heeft.

"Als je een product maakt dat dikker is met een grotere accu dat is dat ook zwaarder, duurder en kost het meer tijd om op te laden", aldus Schiller. "We kijken naar elke dikte, formaat en gewicht en kijken wat de beste samenstelling is. Ik denk dat we hele goede keuzes hebben gemaakt."