2min

Microsoft heeft vandaag nogmaals benadrukt dat het einde van Windows Server 2003 nabij is. Op 14 juli 2015 van dit jaar loopt de ondersteuning af van het 12 jaar oude besturingssysteem. Na deze datum zal Microsoft geen ondersteuning meer bieden en beveiligingsupdates uitgeven. Bedrijven die nog servers hebben met deze Windows Server-versie wordt aangeraden zo snel mogelijk te upgraden.

Vorig jaar april staakte Microsoft de ondersteuning voor Windows XP, volgende maand is Windows Server 2003 aan de beurt. Dit besturingssysteem voor servers is inmiddels 12 jaar oud en loopt ver achter op hedendaagse technologie. In juli 2010 werd de reguliere ondersteuning van het besturingssysteem al geschrapt, nu eindigt ook de uitgebreide ondersteuning.

Hoewel het besturingssysteem inmiddels al 12 jaar oud is betekent dat niet dat het niet meer wordt gebruikt. Uit recent onderzoek blijkt dat in Nederland nog 12,1 procent van de bedrijven met meer dan vijftig werknemers gebruik maakt van Windows Server 2003. Deze bedrijven moeten zich goed realiseren dat er vanaf volgende maand geen patches meer verschijnen en de beveiligingsrisico’s nu echt onhoudbaar gaan worden. Microsoft adviseert dan ook om zo snel mogelijk te gaan upgraden.

Microosft laat weten dat bedrijven vijf jaar de tijd hebben gehad om zich voor te breiden op het einde van Windows Server 2003. Klanten kunnen nu upgraden naar recente server-versies die veel meer te bieden hebben. Bijvoorbeeld hybride-oplossingen waarbij een deel van de servers lokaal draait maar een deel ook in de cloud.

Indien Windows Server 2003 nog even gebruikt moet worden of de migratie nog even op zich laat wachten is het verstandig om te kijken of de server wellicht kan worden afgesloten van het internet. Op die manier kan het ook niet geïnfecteerd raken of gehackt worden.