Vorig jaar april namen we afscheid van Windows XP, de officiële ondersteuning liep toen ten einde, vandaag nemen we afscheid van Windows Server 2003. Ook dit besturingssysteem is inmiddels zwaar verouderd en dient zo snel mogelijk te worden vervangen.
Officiële cijfers zijn er helaas niet, maar volgens Gartner-analist Carl Claunch draaien er wereldwijd nog zo’n 2,5 miljoen servers op Windows Server 2003. Al deze servers worden vanaf vandaag niet meer gepatched en vormen dus een serieus risico voor bedrijven die hier nog gebruik van maken. Een eerste goede oplossing is om de servers die draaien op Windows Server 2003 niet langer te verbinden met het internet. De beste oplossing is uiteraard deze servers te vervangen door Windows Server 2008 of Windows Server 2012.
Bedrijven geven vaak de voorkeur aan goede werkende en stabiele servers en niet zozeer aan het up2date houden van servers. Als iets goed werkt moet je er bij sommige bedrijven vooral vanaf blijven. Inmiddels bestaat het besturingssysteem echter 12 jaar en zijn er nieuwe eisen vanuit de markt waaraan een besturingssysteem moet voldoen. Na Windows Server 2008 en 2012 werkt Microsoft nu aan Windows Server 2016. Het betekent echter ook dat het tijd wordt om afscheid te nemen van Windows Server 2003. Het einde van de ondersteuning van dit besturingssysteem is al enorm lang bekend, maar sommige bedrijven geven te weinig prioriteit aan dit soort migratietrajecten.
Bedrijven die echt niet zonder ondersteuning kunnen, hebben de mogelijkheid om een jaar ondersteuning bij te kopen voor Windows Server 2003, de kosten hierover zouden 600 dollar bedragen, al wil Microsoft dat bedrag niet bevestigen. Ook hangt er waarschijnlijk de voorwaarden aan dat de machines met Windows Server 2003 in het komende jaar worden gemigreerd naar een nieuwe Windows Server-versie.