3min

Google heeft gisteravond drie nieuwe mobiele toestellen gepresenteerd, twee smartphones en een tablet. De smartphones zijn de als verwachte Nexus 5X en Nexus 6P, waarbij de Nexus 5X door LG wordt gemaakt en de Nexus 6P door Huawei. Daarnaast komt Google zelf met een tablet, de Pixel C-tablet.

De nieuwe smartphones zijn de directe opvolgers van de Nexus 5 (review) van LG en de Nexus 6 (review) van Motorola. De nieuwe Nexus 5X heeft een schermformaat van 5,2 inch terwijl de Nexus 6P een stukje groter is met een schermformaat van 5,7 inch.

De specificaties van de Nexus 6P zijn op veel punten ook net een stapje beter dan die van de Nexus 5X. Zo beschikt de Nexus 5P over een Snapdragon 808 processor met zes rekenkernen en de Nexus 6P over een Snapdragon 810 processor met acht rekenkernen. Werkgeheugen is 2GB om 3GB, de schermresolutie van de Nexus 5X is 1920 x 1080 pixels terwijl de Nexus 6P beschikt over een 2560 x 1440 pixels schermresolutie. De Nexus 5X komt beschikbaar in twee versies met 16 of 32GB aan opslagcapaciteit terwijl de Nexus 6P beschikbaar komt in drie varianten met 32, 64 of 128GB aan opslagcapaciteit.

Beide toestellen beschikken echter over een 12 megapixel camera aan de achterzijde met daaronder een vingerafdrukscanner. De camera’s aan de voorzijde zijn wel verschillend, de Nexus 5X moet het stellen met 5 megapixels terwijl de Nexus 6P beschikt over 8 megapixels.

Verder beschikken beide toestellen over de nieuwe USB Type C-poort, waarbij de USB-kabel ook ondersteboven in het toestel kan worden gestoken. Ook is er een speciale coprocessor geplaatst in beide toestellen waarmee de sensoren continu worden gemeten. De bedoeling is dat deze processor ook notificaties gaat verzorgen op het toestel.

De Nexus-toestellen zijn vanaf oktober beschikbaar in de eerste landen, in de Benelux moeten we tot 9 november wachten op de Nexus 5X. De exacte beschikbaarheid van de Nexus 6P in de Benelux is nog niet bekendgemaakt. De Nexus 5X is verkrijgbaar voor 479 euro met 16GB aan opslagcapaciteit en 529 euro voor 32GB aan opslagcapaciteit. De Nexus 6P gaat 649, 699 en 799 euro kosten voor respectievelijk 32GB, 64Gb en 128GB aan opslagcapaciteit.

Pixel C-tablet

Verder presenteerde Google nog de Pixel C-tablet, een high-end tablet die Google zelf laat produceren, eerder liet het bedrijf al wel twee Chromebook Pixels maken, laptops met Chrome OS, maar nu dus ook een tablet. De specificaties van de Pixel Chromebooks waren in vergelijking tot andere Chromebooks altijd erg high-end en ideaal voor ontwikkelaars.

De Pixel C-tablet heeft echter weinig met Chrome OS te maken want deze tablet draait op Android en verschijnt met een optioneel verkrijgbaar toetsenbord wat eenvoudig aan de tablet kan worden vastgeklikt, net zoals bij de Surface-serie van Microsoft en de recent gepresenteerde iPad Pro. Google wilde verder niet al teveel kwijt over de tablet, zo ontbreken de specificaties nog, al weten we al wel dat ook de tablet een USB Type C-poort zal krijgen. Er gaan geruchten over een nieuwe high-end Nvidia-chip. De tablet verschijnt later dit jaar in de Verenigde Staten voor 499 dollar en het toetsenbord kost nog eens 149 dollar. De Pixel Chromebooks zijn nooit in de Benelux beschikbaar gekomen of dat ook geldt voor deze tablet is niet duidelijk, maar die kans is aanwezig.

Google liet wel weten dat het meer laptops en tablets wil maken in de Pixel-serie.