2min

De voormalige CEO van Microsoft, Steve Ballmer, heeft tijdens een aandeelhoudersvergadering laten weten dat hij zich niet kan vinden in de huidige strategie van het bedrijf omtrent de apps voor Windows-smartphones. Hij is van mening dat Microsoft ervoor moet zorgen dat ook Android-apps gaan werken op het platform.

Microsoft was in een eerder stadium druk bezig met de ontwikkeling van een emulator binnen Windows 10 Mobile waarmee Android-apps uitgevoerd zouden kunnen worden op het nieuwe mobiele platform, maar deze emulator lijkt nu te zijn geschrapt. In de laatste paar builds van Windows 10 Mobile is de emulator niet meer te vinden, of Microsoft deze nog intern in ontwikkeling heeft is niet duidelijk.

Satya Nadella liet tijdens de vergadering weten dat het hoge verwachtingen heeft van de universal apps binnen Windows 10 omdat die meteen werken op de smartphone, tablet en pc. Ballmer liet weten daar geen brood in te zien, dat gaat volgens hem niet werken. Daar zou hij weleens gelijk in kunnen hebben want ontwikkelaars lopen niet zo snel warm voor nieuwe app-platformen, hier heeft Microsoft met Windows Phone ook al de nodige ervaring mee.

Microsoft heeft in het verleden er al alles aangedaan om ontwikkelaars warm te krijgen voor Windows Phone, daarvoor werd zelfs Nokia overgenomen zodat het meer controle had over het aantal smartphones dat in de markt wordt gezet. Dat heeft uiteindelijk niet tot het gewenste resultaat geleid.

Ballmeer bekleedt op dit moment geen functie meer bij Microsoft, maar is nog wel de grootste aandeelhouder. Op die manier heeft hij wel enige inspraak bij Microsoft. Al ligt het niet in de lijn der verwachting dat hij een activistische aandeelhouder zal worden. Uiteindelijk heeft ook hij het beste voor met Microsoft. Microsoft biedt op dit moment wel een methode aan waarbij iOS-apps kunnen worden geconverteerd naar Windows 10 universal apps, al moeten ontwikkelaars dan nog wel de nodige aanpassingen doen om de app volledig gereed te maken voor Windows 10. Deze conversieslag legt alleen een grote basis.

Ballmer had overigens meer kritiek, hij is van mening dat het bedrijf duidelijke omzet en winstcijfers moet presenteren van de clouddivisie, deze ontbreken op dit moment in de kwartaalcijfers, er worden alleen schattingen opgenomen, maar die kunnen nog weleens veel hoger uitvallen. Microsoft stelt zelf dat de clouddivisie een van de belangrijke divisies is van het bedrijf, dan moeten er ook duidelijke resultaten worden gepresenteerd, aldus Ballmer.

Of Microsoft de kritiek van Ballmer ter harte neemt en toch actiever aan de slag gaat met bijvoorbeeld de Android-emulator blijft onduidelijk, het bedrijf wilde alleen kwijt dat het regelmaat met Ballmer de dialoog aan gaat en ze zijn input en feedback enorm waarderen.