De CEO van Google, Sundar Pichai, heeft zich uitgesproken over de zaak waarin Apple door de rechter wordt verplicht de FBI te helpen een iPhone te ontgrendelen. Pichai schaart zich achter Apple en is het niet eens met de rechter, dit schept een precedent wat een inbreuk is op de privacy van gebruikers, aldus Pichai.

Apple wordt door de rechter gedwongen om de FBI te helpen een iPhone 5C te ontgrendelen en bepaalde beveiligingen te omzeilen of uit te schakelen. Het gaat om de iPhone 5C van een terrorist die verantwoordelijk is voor het bloedbad in de Amerikaanse stad San Bernadino.

De FBI heeft de afgelopen maanden tevergeefs geprobeerd toegang te krijgen tot de iPhone maar zonder succes. Nu heeft het via de rechter afgedwongen dat Apple ze moet helpen. De FBI wil dat Apple de beveiliging van de pincode opgedaan maakt, waarbij de iPhone wordt gewist als er tien keer de verkeerde pincode is opgegeven. Dit geeft de FBI de mogelijkheid om een bruteforce-aanval te doen.

Tim Cook heeft zich eerder al in een brief uitgesproken tegen de uitspraak van de rechter en nu komt er steun uit onverwachte hoek. De CEO van Google, Sundar Pichai, heeft een Tweet gestuurd waarin hij de brief van Cook steunt. Hij noemt het een belangrijk bericht van Cook omdat de privacy van de gebruikers op het spel staat.

De bedrijven hebben niets tegen terrorismebestrijding, maar ze zijn bang dat dit een precedent schept en de fabrikanten straks elk Android-toestel of iPhone moeten ontgrendelen als de opsporingsdiensten daar behoefte aan hebben. Hierdoor zijn gebruikers niet langer verzekerd van hun privacy. Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet na de brief weten dat het verzoek eenmalig was en er geen precedent zou ontstaan.