1 min

Tags in dit artikel

, ,

Wetenschappers van de TU Delft slaagden er in 2014 in om subatomische deeltjes over een afstand van 1,3 kilometer te teleporteren. Informatie van die deeltjes werd zonder tussenliggend medium overgezet. De bedoeling is om het geslaagde experiment in de toekomst om te zetten in een veilige en niet te hacken manier van informatieoverdracht, maar als het aan de Russische regering ligt, moet het tot een heel andere technologie leiden.

De Russische krant Kommersant schrijft dat de regering miljarden steekt in een uitgebreid technologisch project. Daar hoort onder meer een Russische programmeertaal bij, evenals de ontwikkeling van neurale interfaces en kwantumcomputers. Maar tussen de plannen staat ook de bouw van een teleportatiesysteem.

Tegenover de krant vertelde de prominente Russisch investeerder Alexander Galitsky: ”Het klinkt op dit moment als een fantasie, maar er zijn in Stanford succesvolle experimenten geweest op moleculair niveau. Veel van de technologie die we vandaag gebruiken is gebaseerd op science fiction films van twintig jaar geleden.”

Toch ligt de ontwikkeling van teleportatietechnologie nog vele jaren in de toekomst. Op dit moment slagen wetenschappers er enkel in moleculaire informatie te versturen. Dat is natuurlijk heel wat anders dan het teleporteren van objecten of levende wezens. Geen wonder dus dat er op het internet sarcastisch gereageerd wordt op het nieuws.

Vooral in Rusland wordt gekscherend gereageerd met onder meer foto’s van buitentoiletten. Zo’n 37 miljoen Russen hebben geen toegang tot stromend water. Critici vinden dat de regering daar maar eerst geld in moet gaan steken.