2min

Apple verzamelt sinds de introductie van HealthKit de gegevens over de gezondheid van zijn klanten. Die informatie zou het willen gaan gebruiken om advies uit te brengen aan zijn gebruikers over hun gezondheid en wat voor stappen mensen zouden moeten nemen voor een gezondere levensstijl. Dit zal waarschijnlijk voornamelijk betrekking hebben op de gemeten activiteit of juist inactiviteit. 

Op dit moment verzamelt de HealthKit onder meer via de Apple Watch en iPhone gegevens over gebruikers, zoals het aantal stappen dat iemand neemt per dag, de hartslag en het aantal calorieën die verbrand worden. Anonieme bronnen van persbureau Bloomberg stellen dat Apple eraan werkt om die gegevens ook te gaan interpreteren, zodat diagnoses en advies uitgebracht kunnen worden.

De informatie die met de HealthKit verzameld wordt, zou mettertijd gedeeld moeten worden met ziekenhuizen en toegankelijk gemaakt worden voor analyses door relevante partijen. Het ultieme doel van Apple zou volgens Bloomberg zijn om artsen snel toegang te geven tot zeer uitgebreide informatie over patiënten.

De zet van Apple is erg logisch: analisten van Bloomberg stellen dat het een potentieel gigantische bron van inkomsten is voor het bedrijf. Er zouden miljarden aan mogelijke omzet te behalen zijn door de Apple Watch en iPhone te veranderen in apparaten die actief de gezondheid van de gebruiker volgen. Het past ook binnen pogingen van Apple om meer dan alleen een hardwarefabrikant te zijn.

Op dit moment haalt het bedrijf nog voornamelijk winst uit de verkoop van apparaten als de iPhone, Watch en Macbooks, maar het bedrijf diversifieert al met Apple Music en de iCloud. De HealthKit vormt een nieuwe manier om inkomsten uit andere bronnen te halen.