Android Police stelt dat Google de Launcher Shortcuts naar de volgende versie van Android gaat brengen. De website ontdekte dat de code daarvoor in Android 7.1 zit, en speculeert dat de functie mogelijk naar de nieuwe Nexus-telefoons, de Pixel en Pixel XL, komt.

Eerder al zat de Launcher Shortcut functionaliteit in een proefversie van Android Nougat, maar die werd eruit gehaald omdat het nog niet goed werkte. Nu lijkt Google er wel klaar voor te zijn om het naar zijn mobiele besturingssysteem te brengen.

De Launcher Shortcut werkt grotendeels hetzelfde als Apple’s Force Touch-functies werken. Daarbij moet een gebruiker met iets meer kracht op het scherm drukken om een minimenu met snelkoppelingen naar veelgebruikte of gesuggereerde functies te openen. Het zou het gebruik van smartphone-apps iets intuïtiever moeten maken.

Toch is niet helemaal bekend hoe de functie binnen Android moet gaan werken. Het is namelijk nog verre van zeker dat Google eenzelfde drukgevoelig scherm als Apple heeft ontwikkeld. Het zou in elk geval geen handige zet van Google zijn om de functie op diezelfde manier te laten werken. Logischer zou zijn als Google zich volledig heeft gefocusd op een software-oplossing die nauwekeurig de Launcher Shortcuts weet door te meten en kan bepalen hoe hard er op een icoontje wordt gedrukt.

Het is nog niet duidelijk welke apps meteen met de functie werken. Buiten kijf staat natuurlijk dat de apps van Google zelf de functionaliteit gaan ondersteunen. In de testversie van Android 7.1 ontdekte Android Police dat onder meer Gmail, Google Maps en Google Docs de functie ondersteunen.

Het is nu nog wachten op het moment dat Google zijn presentatie houdt. Op 4 oktober staat een evenement gepland, waarop het naar verwachting de Pixel en Pixel XL introduceert. Die aankondiging gaat gepaard met de onthulling van Android 7.1 en vermoedelijk dus ook deze nieuwe functie.