2min

Google lanceerde eerder deze maand nog een opvolger voor de Cardboard, de Daydream genaamd. Dat was een VR-bril van hogere kwaliteit die nog altijd een smartphone nodig heeft om beelden weer te geven. Maar de plannen van het bedrijf gaan veel verder dan dat. Google zou werken aan een nieuw apparaat dat gebruik maakt van onder meer oog-tracking.

Dit meldt Engadget op basis van anonieme bronnen bij Google. “Google’s apparaat zal oog-tracking integreren en gebruik maken van sensoren en algoritmes om de echte wereld voor een gebruiker in kaart te brengen.” Door die technologie te integreren in zijn VR-bril, kan Google de echte wereld in beeld brengen, met digitale objecten erop geprojecteerd. Waarmee Google ook de wereld van augmented reality lijkt te betreden.

De chips voor deze technologie zouden geleverd worden door Movidius, een bedrijf dat onlangs opgekocht werd door Intel en processoren ontwikkelt specifiek voor het volgen van bewegingen. Die moeten het mogelijk maken om mensen binnen een VR-omgeving bewust te maken van hun positie. De bril van Google zou dankzij onder meer deze chips geen computer of telefoon nodig hebben voor rekenkracht.

Dat Google werkt aan een nieuwe VR-bril bleek onlangs al. Toen werd door diverse media gemeld dat het bedrijf bij de Amerikaanse FCC patent had aangevraagd op een draadloos VR-apparaat. Of dit apparaat verbonden is met de VR-bril met oog-tracking waar Google aan werkt is niet zeker.

Wel zeker is dat Google niet bepaald de enige is die op dit moment aan een dergelijke bril werkt. Microsoft heeft bijvoorbeeld zijn HoloLens in ontwikkeling, een augmented reality bril, die digitale objecten plakt op de realiteit om de gebruiker heen. Op basis van wat Engadget schrijft, lijkt Google het iets anders aan te pakken. De site stelt dat het nieuwe apparaat van Google “de grens tussen virtual en augmented reality vervaagt en de wereld naar VR brengt, in plaats van VR naar de wereld.”