2min

Tags in dit artikel

, ,

Mozilla Labs, de ideeëntank van Mozilla, heeft een nieuwe conceptbrowser voorgesteld die Aurora gedoopt werd. In de video’s die de browser moeten introduceren valt vooral de nieuwe manier van besturing op, die de gebruiker tot het uiterste laat gaan als het gaat over online samenwerking, onderlinge interactie en contextgericht werken.

Zo kan een gebruiker weerdata omzetten naar een grafiek en die vervolgens naar de desktop verplaatsen om de data op die manier tot bij een andere internetgebruiker te krijgen. Ook zal Aurora een speciaal bladwijzersysteem krijgen. Bladwijzermappen zullen namelijk afgebeeld worden als kleine pagina’s in een rijtje bovenaan de internetpagina.

Wie met de muis over zo’n pagina gaat, krijgt alle bladwijzers in die map te zien, samen met enkele suggesties voor nieuwe bladwijzers. En wanneer een gebruiker ervoor kiest om een bepaalde pagina op te slaan als bladwijzer, zal Mozilla automatisch een map voorstellen waarin die bladwijzer thuis hoort. Een Aurora-gebruiker kan zelfs een datum en een uur ingeven in de browser, waarna deze automatisch de pagina opent die op die datum en dat uur bekeken werd.

Ook aan mobiel browsen is gedacht met Aurora, maar hier wordt vooral gewerkt rond de touchscreen-zoom-functies van Aurora. Zo zijn de tools van de browsers altijd verborgen en kun je die te voorschijn halen met enkele vingerbewegingen. Op die manier kan de beperkte schermruimte volledig gebruikt worden voor content.

De Aurora-video’s zijn een productie van Adaptivepath, een consultancybedrijf uit San-Fransisco dat haar concepten naar eigen zeggen baseert op gebruikerservaringen. Jesse James Garrett, gaf aan dat bij de ontwikkeling van het Aurora-concept gewerkt werd rond vier belangrijke thema’s. Allereerst is er de contextgebaseerde inhoud, waarbij de browser rekening houdt met de inhoud die bekeken wordt en op die manier sneller tegemoet kan komen aan de wensen van de gebruiker.

Daarnaast is er de ‘natuurlijke interactie’, waaroor de besturing van de browser beter gelijkt op de echte wereld dan de huidige interfaces. Maar ook aan eenduidigheid werd gedacht: zo wil Adaptivepath dat haar browser overal op dezelfde gebruikt wordt, ongeacht het apparaat waarop Aurora werkt. Laatste belangrijke thema voor het consultancy bedrijf was een multi-user-interface, waardoor gebruikers overal ter wereld beter kunnen samenwerken.