1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De ontwikkelaars van de Rust-programmeertaal geven aan dat versie 1.65 de eindstreep nadert na bijna zes jaar aan ontwikkeling. De versie beschikt onder meer over stabiele generic associated types (GAT’s).

De ontwikkelaars laten weten dat de naderende Rust-versie “monumentale betekenis” heeft. Sinds de start van het project in 2016 heeft het team hard aan de versie gewerkt. Vooral de introductie van stabiele GAT’s wordt als een belangrijke mijlpaal gezien.

GAT’s

GAT’s zorgen ervoor dat ‘generics’ als type en levensduur op ‘associated types’ worden ondersteund. Hierdoor is mogelijk om een generic te hebben op type aliases in zogenoemde traits. Uiteindelijk vormen GAT’s de basis voor een reeks patterns en API’s, zo stellen de Rust-ontwikkelaars.

De ontwikkeling van deze GAT’s heeft veel tijd in beslag genomen omdat hiervoor werk moest worden uitgevoerd voor andere interne Rust-onderdelen. De in versie 1.65 geïmplementeerde GAT’s zijn helaas nog aan beperkingen onderworpen, zo geven de ontwikkelaars aan.

Overige features

Naast de komst van de GAT’s beschikt Rust 1.65 over diverse andere nieuwe features. Denk daarbij onder meer aan een compiler update naar LLVM 15 en een stabiele ‘let else’-eigenschap.

De pre-release van Rust 1.65 is vorige week uitgebracht voor tests. De uitrol van de definitieve versie volgt morgen, 3 november 2022. De meest recente versie van de programmeertaal (1.64) is sinds september dit jaar beschikbaar.

Tip: Rust is geliefd onder ransomware-as-a-service-groepen