2min

Tags in dit artikel

, , ,

De populaire programmeertaal Rust gaat een eigen specificatie ontwikkelen. De samenstelling van deze specificatie wordt een doorlopend traject en is vooral gebaseerd op de huidige en toekomstige Rust-versies.

Met het opstellen van een specificatie willen de ontwikkelaars van Rust een juiste omschrijving geven, of de grenzen afbakenen, van wat precies Rust-programma’s zijn en aan welke eisen deze moeten voldoen. Daarnaast moet de specificatie ook aangeven wat de parameters zijn van veilige en niet-veilige Rust-code.

De op te stellen specificatie moet gaan gelden voor de huidige versie van de programmeertaal en voor toekomstige versies.  Tot nu toe heeft de programmeertaal nog geen een specificatie.

Alleen specificatie, geen definitie

Het onlangs opgerichte specificatieteam gaat zich alleen bezighouden met het schrijven en produceren van de specificatie-content.

Dit betekent onder meer dat de te produceren specificatie géén definitie van de Rust-programmeertaal wordt. Hiervoor blijven de relevante ontwikkelteams, zoals het taal-team en het library API-team voor verantwoordelijk.

Incrementeel ontwikkelingsproces

Volgens Rust zal de te produceren specificatie in eerste instantie worden gebaseerd op huidige versie en beschrijving van de programmeertaal. Het specificatieteam geeft aan dat in de kladversies van de specificatie zich daarom bepaalde ontbrekende onderdelen kunnen voorkomen.

Deze ontbrekende onderdelen zullen dan in de loop der tijd worden opgevuld totdat de definitieve specificatie beschikbaar komt.

Samenstelling Rust specificatieteam

Het Rust Specification Team bestaat uit vier personen: Joel Marcey geeft als Specification Editor leiding aan het team. De leden Felix Klock en Maras Bos zijn team leads en Eric Huss is teamlid.

Bij de werkzaamheden wordt het team ondersteund door belangrijke stakeholders voor de programmeertaal. Dit zijn alle leden van het Rust-ontwikkelteam en vertegenwoordigers van ontwikkelaars van besturingssystemen. Dit zijn vooral Linux en Microsoft.

Lees ook: Waarom programmeertaal Rust steeds populairder wordt