JetBrains heeft onlangs een nieuwe versie van IntelliJ IDEA voor Java en Kotlin uitgebracht. Ontwikkelaars hebben nog wel kritiek op de nieuwe interfaces van deze ontwikkel-omgevingen.
JetBrains heeft onlangs een nieuwe stabiele 2024.3-versie van zijn software-ontwikkelomgeving (IDE) IntelliJ IDEA uitgebracht. Deze versie maakt de eerder in bèta beschikbare K2-modus nu algemeen beschikbaar.
De K2-modus van de IntelliJ IDEA IDE moet de prestaties van het ontwikkelplatform voor Java en Kotlin verbeteren en het geheugengebruik terugdringen. Hiervoor gebruikt deze modus de nieuwste generatie Kotlin K2 compiler voor het laten draaien van features als code highlighting en code completion.
De functionaliteit van de K2-modus is wel optioneel omdat er mogelijk comptabiliteitsproblemen zijn met enkele plugins.
Nieuwe functionaliteit
Op het gebied van nieuwe functionaliteit biedt JetBrains IntelliJ IDEA v2024.3 onder meer een Logical code structure view in het Structure-scherm. Dit laat links en interacties zien tussen verschillende onderdelen in software-ontwikkeltrajecten.
Ook is de debugging-functionaliteit op afstand voor Kubernetes-applicaties verbeterd, echter alleen Ultimate. Hiermee kunnen microservices lokaal van bugs worden ontdaan terwijl zij interacties hebben met diensten op afstand.
Daarnaast zijn er verbeteringen toegevoegd op het gebied van AI. Gebruikers van JetBrains IntelliJ IDEA kunnen nu met de laatste versie kiezen uit de LLM’s van Google Gemini, OpenAI en inline prompts voor Java, Kotlin, Scala, Groovy, JavaScript, TypeScript, Python, JSON en YAML.
JetBrains heeft in versie 2024.3 ook verder gewerkt aan het verbeteren van de eindervaring voor Windows-ontwikkelaars die Windows Subsystem for Linux (WSL) 2.0 gebruiken. Hiervoor is nu ondersteuning voor symlinks toegevoegd en is overgestapt naar Hyper-V sockets.
Met deze laatste features probeert JetBrains Windows-ontwikkelaars weg te lokken van Microsoft Visual Studio Code (VS Code). Vaak geven zij dit platform nog de voorkeur boven die van JetBrains vanwege de zeer goede ondersteuning voor WSL en ontwikkelmogelijkheden op afstand.
De DevOps-specialist blijft daarom zijn platforms verder aanpassen om ook vooral het ontwikkelen op afstand voor ontwikkelaars beter te faciliteren.
Nieuwe UI niet populair
Ten slotte blijkt dat de nieuwe UI die JetBrains in juli van dit jaar introduceerde, niet echt populair is. De DevOps-specialist presenteerde de nieuwe UI als een meer moderne lichtgewicht interface die aan de huidige trends in de ontwikkelwereld zou voldoen.
Ontwikkelaars klagen onder meer dat de nieuwe UI minder duidelijke iconen heeft, de UI te minimalistisch is en de algemene ervaring te veel lijkt op die van Microsoft VS Code. De oude UI, die als een ‘classic UI’ plugin nog steeds via de JetBrains Marketplace beschikbaar is, is inmiddels dan ook al 100.000 keer gedownload.
JetBrains begrijpt de commotie, maar is niet van plan de nieuwe UI in te trekken en de oude weer als default te introduceren. De ontwikkelspecialist blijft de oude classic UI tot juli 2025 ondersteunen, waarna deze op een gegeven moment definitief wordt uitgefaseerd.