2min

Canonical heeft vandaag Ubuntu 16.04 uitgebracht met Long Term Support (LTS), wat betekent dat deze versie de komende vijf jaar kan geniet van updates. Deze versie was al enige tijd te downloaden als beta maar dat label is er nu vanaf. Canonical heeft ook weer een aantal drastische maatregelen genomen in de vernieuwing van het Ubuntu-besturingssysteem.

Bij het uitbrengen van een LTS-versie van Ubuntu komt Canonical vaak voor lastige keuzes te staan, want het moet kiezen uit allerhande softwarepakketten die allemaal de komende vijf jaar nog mee moeten kunnen. Dat is niet altijd makkelijker en sommige keuzes voelen dan ook vreemd aan, of ze wellicht wat te vroeg genomen zijn.

Zo heeft Canonical ervoor gekozen om ondersteuning te bieden voor het CephFS en ZFS-filesystem, is het Ubuntu Software Center geschrapt en is daar Snap en Gnome Software Center voor in de plaats gekomen. Andere opvallende keuzes zijn bijvoorbeeld het omarmen van PHP 7 en het schrappen van PHP 5.6.

Er wordt met deze LTS-versie van Ubuntu weer flink vooruit gekeken en voor sommige gebruikers zal dat even wennen zijn, want sommige veranderingen komen vrij onverwacht en het is toch altijd weer even wennen.

De introductie van Snap is de eerste stap naar een nieuwe packageformaat dat uiteindelijk op alle Ubuntu-platformen moet gaan werken. Snap komt naast het bekende .deb-formaat te hangen en bij Snap worden alle depencies (afhankelijke software), gebundeld in één pakket. Eigenlijk kan je Snap het beste vergelijken met een container waarin niet alleen de applicatie zit maar ook alle software die nodig is om de applicatie goed te laten draaien. Het voordeel hiervan is dat een Snap-container ook kan werken met incremental backups en dat scheelt weer de nodige MB’s om te downloaden.

Op dit moment zijn er nog niet heel veel applicaties die werken met Snap, maar Canonical verwacht dat dit de komende jaren snel gaat veranderen.

De keuze voor software als PHP 7 heeft duidelijk met de toekomstvisie te maken, PHP 5.6 gaat geen vijf jaar meer mee.

Het installeren en upgraden van de nieuwe Ubuntu-versie is waarschijnlijk alleen verstandig als test. In juni wordt de eerste update verwacht, waarbij veel kinderziektes uit het besturingssysteem worden gehaald. Meestal is het verstandiger om te wachten tot deze eerste grote update.