2min

Broadcom bood recent 105 miljard dollar voor de overname van Qualcomm. De raad van bestuur van de Amerikaanse chipfabrikant weigerde echter. Toen al liet Broadcom weten het er niet bij te laten zitten en nu blijkt dat het dat inderdaad niet doet. In een eerste stap richting een vijandige overname stelt Broadcom nu voor in maart het hele bestuur te vervangen.

Dat meldt persbureau Reuters vandaag op basis van bericht van Broadcom. Dat heeft een lijst van elf mensen opgesteld die aangesteld zouden moeten worden als vervangers van de oude bestuursleden. Onder de negen mannen en twee vrouwen bevindt zich onder meer de voormalig directeur van Dialog Semiconductor.

Het plan van Broadcom

Broadcom is van plan om de overname alsnog doorgang te laten vinden door het complete bestuur van Qualcomm te laten vervangen. Op 6 maart 2018 vindt een aandeelhoudersvergadering plaats, waarbij gestemd moet worden over nieuwe bestuursleden. Broadcom hoopt dat aandeelhouders hen aanstellen, zodat de overname dan alsnog door kan gaan.

“We hebben van veel aandeelhouders van Qualcomm gehoord dat ze willen dat Qualcomm in elk geval in gesprek gaat met ons,” aldus CEO Hock Tan van Broadcom in een statement. “We hebben herhaaldelijk geprobeerd dat dialoog te voeren met Qualcomm, en ondanks dat aandeelhouders en klanten het bod steunen, heeft Qualcomm de kansen genereerd. Onze nominaties geeft aandeelhouders de kans om hun teleurstelling te laten zien.”

Qualcomm onder vuur 

Qualcomm verdient veruit het meeste geld met het verkopen van chips en gelieerde patenten. Het bedrijf probeert nog meer geld te verdienen door onder meer het Nederlandse NXP Semiconductors over te nemen voor zo’n 43 miljard euro. Tegelijk ligt het onder vuur wegens de manier waarop het licentiekosten berekent.

De afgelopen maanden raakte Qualcomm onder meer in conflict met BlackBerry, maar ook met Apple en een nog onbekende Chinese smartphonefabrikant. Ook andere Android-fabrikanten overwegen rechtszaken tegen Qualcomm aan te spannen om te zorgen dat de licentiekosten op een andere manier berekend worden.

Verwacht wordt dat, als Broadcom inderdaad slaagt in zijn overnamepoging van Qualcomm, het dan de manier waarop licentiekosten berekend worden zal veranderen. Mogelijk dient dit als extra argument voor Broadcom om het bestuur van Qualcomm deels vervangen te krijgen. Aandeelhouders zijn niet heel blij met de recente kwartaalcijfers van Qualcomm.