2min

Atos laat middels een mededeling weten een bod van 4,3 miljard euro uitgebracht te hebben op Gemalto, een stap om zijn cybersecurity-services te versterken. Grote bedrijven krijgen te maken met een toenemend aantal aanvallen. Het bod volgt nadat Gemalto onder druk staat wegens vier winstwaarschuwing in een jaar.

Gemalto is genoteerd aan de AEX en specialiseert zich in het maken van chips voor onder meer telefoons en creditcards. Daarmee richt het bedrijf zich niet alleen op beveiliging, maar ook op de productie van simkaarten. Er wordt met name van uitgegaan dat Gemalto een kans miste om zijn beveiligingsactiviteiten te versterken met een grote overname.

Intenties

Door Gemalto te kopen wil Atos sterker worden in de Internet of Things (IoT)-sector en in Europese betalingsdiensten bovenop digitale veiligheid. Atos-CEO Thierry Breton spreekt van een vriendschappelijke overnamevoorstel en denkt dat de twee bedrijven een aanvulling op elkaar zijn. Alle betrokken zouden gebaat zijn bij een combinatie.

Gemalto werd voor het eerst op 28 november benaderd met het bod, maar ging er nog niet op in. Met de openbaarmaking hoopt Atos de concurrent aan de onderhandelingstafel te krijgen. Dit bleek even later succesvol, aangezien Gemalto bekendmaakte het bod te bekijken. Er zijn inmiddels banken en adviseurs ingehuurd.

Aandeelwaarde

Op de beurs sloot een aandeel Gemalto maandag met een waarde van 33,89 euro. Het bod van 4,3 miljard euro vertegenwoordigt een bedrag van 46 euro per aandeel in contanten, 36 procent meer dan de sluitingskoers. Atos kan de eventuele overname financieren door middel van bestaande middelen.

Analisten gaan er al sinds de zomer vanuit dat Gemalto eventueel gekocht gaat worden door een concurrent. Atos was al genoemd als een mogelijke partij, al waren er ook andere bedrijven. Toen gingen de geruchten uit van een overnameprijs rond de 75 euro per aandeel. In juli zagen we nog een waarde van rond de 56 euro, maar de winstwaarschuwingen zorgden ervoor dat er minder betaald hoeft te worden.