2min

Lenovo en Intel zijn een samenwerking begonnen om de datacentrumtechnologieën te optimaliseren voor convergence tussen high-performance computing en kunstmatige intelligentie (AI).

Lenovo denkt dat zijn HPC-infrastructuur het ideale platform is om de grootste uitdagingen op het gebied van rekenkracht aan te pakken. AI-software heeft de unieke positie om deze uitdagingen op te lossen. Hier is echter wel veel rekenkracht voor nodig.

Lenovo denkt dat het een grote voorsprong kan krijgen, door zijn infrastructuur te optimaliseren om de nieuwste processor-technologieën van Intel te gebruiken, schrijft Silicon Angle. Om die reden zijn de bedrijven een meerjarige, wereldwijde samenwerking aangegaan om de convergence van HPC en AI te versnellen.

De samenwerking bouwt voort op een al bestaande partnerschap waarbij Lenovo zijn Neptune liquid pooling-technologie combineerde met de 2ndGen Xeon Scalable-processors van Intel. Die hardware-combinatie wordt nu in 173 van de vijfhonderd snelste supercomputers ter wereld gebruikt.

Nieuwe combinatie

Nu willen de bedrijven de cloud-gebaseerde TruScale Infrastructuren-Dienst van Lenovo optimaliseren met technologieën van Intel. Het gaat onder meer om de Xe computing-architectuur, Optane DC persistent memory, het oneAPI programmeer-framework en Xeon Scalable-processors. Die processors komen met ingebouwde AI-versnellers, genaamd Deep Learning Boost.

Niet alleen wordt er naar hardware gekeken. De twee bedrijven richten zich ook op software die nodig is om de next-generation infrastructuur aan te sturen. Lenovo zegt zijn LiCO HPC/AI software stack te optimaliseren op de technologieën van Intel, en deze te stroomlijnen met het Intel oneAPI-framework.

De twee bedrijven aan daarnaast werken aan nieuwe “DAOS advanced storage frameworks”, die kunnen helpen bij het gemakkelijker draaien van applicaties op de HPC-infrastructuur.

Gezamenlijke centra

Tot slot willen de twee bedrijven gezamenlijke HPC & AI-centra op gaan zetten op verschillende locaties wereldwijd. De centra moeten toegankelijk worden voor universiteiten en andere onderzoekers, in de hoop dat een aantal van de grootste uitdagingen van de mensheid opgelost kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om kankeronderzoek en klimaatverandering.