Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft op Windows Vista een nieuwe manier van netwerkbeveiliging geintroduceerd, dit heet NAP. Deze technologie is binnenkort ook beschikbaar op Linux en Mac OS als het aan Windows ligt.

De methode NAP ook wel NAC genoemd zorgt ervoor dat computers eerst geinspecteerd worden voor ze deel mogen nemen aan het netwerk. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of er antivirus software is geinstalleerd en of deze up-to-date is. De afkorting NAP staat voor ‘Network Access Protection’.

De methode wordt binnenkort toegevoegd aan Windows XP, met de komst van Service Pack 3. De technologie is geintroduceerd op Windows Vista. Hij zal ook te vinden zijn in Windows Server 2008.

Tot die tijd neemt Microsoft de tijd om de systemen werkend te krijgen op Linux en Mac OS. Hiervoor is ze echter wel een samenwerking aangegaan met Koreaanse UNETsystem en Avenda Systems. De tweede wil binnenkort haar ondersteuning uitbrengen. De eerste kiest ervoor om het volgend jaar uit te brengen.

NAP wordt binnenkort ook een appliance. De eerste hardware partner is Celestix. Deze ondersteuning wordt toegevoegd wanneer Windows Server 2008 beschikbaar is. Deze is eind februari beschikbaar, als alles goed gaat.