2min

Ron Kool, executive vice president bij ASML, verwacht dat de verhoogde vraag naar snelle chips niet meer zal afnemen. Zowel de computer- als de auto-industrieën kampen momenteel met krapte door enorm hoge vraag.

“Ik denk dat overal de vraag aan onze klanten, dus de halfgeleiderfabrikanten, voor een stressvolle situatie zorgt”, vertelt Kool aan Reuters. Volgens Kool is de toegenomen vraag een stuk groter dan dat de industrie aan het begin van de coronacrisis had verwacht. Ook ASML zou de vraag onderschat hebben.

“Zelf denk ik niet dat het gaat om een golf”, zegt Kool. “Naar mijn idee zijn we op een nieuw niveau beland.” Hierbij refereert Kool niet alleen naar de grotere vraag naar computers door thuiswerkers, maar ook naar nieuwe applicaties als 5G-telecommunicatie, auto’s, datacentra, industriële elektronica en IoT-apparaten.

Vooral de auto-industrie kampt met flinke tekorten. Verschillende fabrikanten hebben al productielijnen moeten stilleggen, omdat er simpelweg niet genoeg onderdelen waren om de auto’s af te maken. Ook in andere markten zijn de tekorten steeds nijpender. AMD en Nvidia kunnen de vraag naar hun chips nauwelijks bijhouden. Chipfabrikant Samsung vertelde in januari dat het chiptekort ook invloed kan gaan hebben op de beschikbaarheid van chips voor smartphones.

Productie verhogen

Er wordt door verschillende partijen hard gewerkt aan oplossingen voor de tekorten. Op termijn zijn deze oplossingen vooral het verhogen van de productie van de microchips. Hiervoor moeten nieuwe fabrieken gebouwd worden, wat enkele jaren duurt. Zowel de Verenigde Staten als Europa werken er hard aan om bedrijven als Samsung en TSMC over te halen om nieuwe fabrieken in grondgebieden te bouwen. De grootmachten hopen zo minder afhankelijk te worden van China, waar momenteel de meeste nieuwe chipfabrieken worden gebouwd, maar de spanningen momenteel mee oplopen.

EUV van ASML

Voor de bouw van nieuwe fabrieken zijn Samsung en TSMC sterk afhankelijk van het Nederlandse bedrijf ASML. ASML bouwt de machines die gebruikt worden voor chipproductie. Met de nieuwste ‘Extreme Ultraviolet’-technieken (EUV) is het mogelijk om kleinere chips te maken. De machines hiervoor zijn echter zeer duur en het bakken van chips is erg bewerkelijk. Intel heeft daarom al enkele jaren moeite om zijn productieproces te verkleinen en Global Foundries maakte onlangs bekend om uit de race voor het verkleinen van chips te stappen.