AWS vormt de basis van de multi-access edge computing services (MEC) die de telecomoperator Vodafone nu in Europa uitrolt. De diensten draaien daarbij op de AWS Wavelength-technologie van de techgigant.

De grote mondiale telecomoperator Vodafone is voor het draaien van diensten aan de edge van zijn 5G-netwerk, zogenoemde multi-access edge computing services (MEC), de samenwerking aangegaan met AWS. Concreet wordt hiervoor de AWS Wavelength-oplossing gebruikt.

De oplossing van de techgigant maakt de compute- en storagediensten van AWS beschikbaar aan de edge van 5G-netwerken. Hierdoor vermindert onder meer de latency van deze applicaties. Dit bevordert diensten die een lage latency vereisen, zoals het besturen van zelfrijdende auto’s op afstand, machine learning of realtime videostreaming.

Kortere ‘reistijd’

De AWS Wavelength-technologie zorgt ervoor dat de ‘reistijd’ van het datasignaal op het 5G-netwerk van Vodafone wordt verkort. Dit gebeurt door het overslaan van de verschillende ‘stapjes’ die een mobiel datasignaal normaal maakt. De mobiele datasignalen worden normaal heen en weer tussen grote datacenters verstuurd die ver van de uiteindelijke eindgebruikers kunnen liggen. Dit brengt dan veel latency met zich mee.

Meer lokale uitwisseling datasignalen

Met AWS Wavelength worden deze datasignalen meer lokaal uitgewisseld, zodat de latency drastisch daalt. Waar normaal tussen de 50 en 200 milliseconden vertraging ontstond, gaat die met AWS Wavelength terug naar een fractie van dit aantal, zo geeft Vodafone aan.

De eerste MEC-diensten op basis van AWS Wavelength worden in het Verenigd Koninkrijk uitgerold. Onder meer voor het leveren van realtime data tijdens sportevenementen.

Tip: AWS straks in elke grote stad dominant met local zones