Broadcom koopt VMware voor 57 miljard euro

Broadcom koopt VMware voor 57 miljard euro

Broadcom neemt VMware over voor een bedrag van 61 miljard dollar (56,8 miljard euro). Met de overname wil de chipfabrikant zich omvormen naar een zakelijke infrastructuur- en softwareleverancier.

De afgelopen week werd bekend dat de bedrijven gesprekken voerden over een mogelijke overname. De gesprekken hebben inderdaad tot een daadwerkelijke koop van VMware door Broadcom geleid. Het bedrag van 61 miljard dollar maakt de koop tot één van de grootste ooit in de techindustrie.

Broadcom betaalt het overnamebedrag voor de helft in cash voor alle aandelen VMware. De prijs van een aandeel VMware is 142,50 dollar, 40 procent meer dan aandelenwaarde voordat geruchten over de onderhandelingen ontstonden. De andere helft van het overnamebedrag wordt betaald in Broadcom-aandelen. De chipfabrikant heeft voor de deal een nieuwe lening van 32 miljard dollar afgesloten.

VMware wordt softwarepoot van Broadcom

Na de definitieve overname is het de bedoeling dat het bestaande zakelijke infrastructuur- en securitysoftwareportfolio van de chipfabrikant, verkregen na eerdere overnames van CA Technologies en de zakelijke security business van Symantec, onder de vlag van VMware gaan opereren.

In combinatie met de VMware-technologie moeten zakelijke klanten een compleet platform krijgen voor meer innovatie en het beantwoorden aan de belangrijkste en meest kritische infrastructuuruitdagingen. Natuurlijk ook voor het bouwen, draaien, beheren, verbinden, beveiligen en migreren van applicaties waar deze zich ook bevinden; in edge-omgevingen, het on-premises datacenter of in de (multi)cloud. In combinatie met de hardware-technologie van moederbedrijf Broadcom moet het voor klanten en partners meer mogelijkheden bieden.

CEO’s zien meerwaarde voor klanten

Beide bedrijven zijn vanzelfsprekend tevreden over het slagen van de overname. Volgens CEO Hock Tan van het in Singapore gevestigde Broadcom biedt de acquisitie van VMware veel mogelijkheden voor innovatie, maar ook meer waarde voor aandeelhouders.

CEO Raghu Raghuram van VMware ziet dat de gecombineerde mogelijkheden van beide bedrijven klanten veel voordeel kunnen opleveren. Vooral op het gebied van innovatieve oplossingen en keuzemogelijkheden. Deze voordelen helpen volgens hem klanten makkelijker te navigeren in de complexe (multi)cloudomgevingen die op hen afkomen.

De overname is nog afhankelijk van toestemming van de diverse toezichthouders, maar moet volgens beide partijen in het fiscale jaar 2023 van Broadcom zijn beslag krijgen.

Tip: ‘Broadcom wil VMware overnemen’