2min

OVH gaat de prijzen van meerdere clouddiensten met ongeveer 10 procent verhogen. Volgens de Franse cloudprovider is de wijziging noodzakelijk vanwege stijgende inflatie en energieprijzen.

OVH is een van de grootste Europese cloudproviders. De organisatie verleent diensten voor private clouds, public clouds en web hosting. De servers van OVH zijn een populair alternatief voor de infrastructuur van grote providers als AWS en Microsoft.

Oprichter Octave Klaba en CEO Michael Paulin lieten op maandag 22 augustus weten dat OVH worstelt met stijgende inflatie en energieprijzen. Volgens de organisatie stegen de inflatie en energieprijzen van Frankrijk in juli met respectievelijk 40 procent en 9 procent. OVH wil de kosten doorberekenen aan klanten.

Het energiecontract van de cloudprovider verloopt in december 2022. Volgens OVH wordt het volgende contract duurder dan het huidige. Klanten van bare metal servers, hosted private cloud, public cloud en web hosting-diensten kunnen vanaf 1 december 2022 op prijsstijgingen van ongeveer 10 procent rekenen.

OVH verklaart

“Dit is een aanzienlijke verhoging die we moeten doorberekenen aan alle diensten die rechtstreeks verband houden met het elektriciteitsverbruik van onze infrastructuur”, beschrijft de organisatie in de verklaring. Klaba voegde toe dat de stijgingen voor zowel nieuwe als bestaande klanten gelden.

De precieze stijgingen verschillen per dienst en klant. De exacte aantallen zijn op dit moment onbekend. OVH beloofde de details “in de komende weken” bekend te maken. Volgens Klaba en Paulin zijn de diensten van OVH op dit moment relatief laaggeprijsd vanwege energiezuinige technologie. Het tweetal benadrukte dat OVH ondanks de stijgingen blijft investeren in energiezuinigheid.

Inflatie en energie

Meerdere fabrikanten en dienstverleners maakten in de afgelopen maanden prijsstijgingen bekend. De chipproductieafdeling van Samsung maakte rond mei 2022 prijsstijgingen van tot 20 procent bekend. SAP is van plan om de prijzen van clouddiensten met meer dan drie procent te verhogen.

Inflatie stijgt wereldwijd, met hogere materiaal- en personeelskosten als gevolg. Organisaties berekenen de kosten door aan klanten om winstmarges te behouden. De prijzen van energie stegen in de afgelopen maanden omdat het aanbod van gas terugliep.

De Europese Unie legde sancties op tegen de Russische overheid na de Russische inval in Oekraïne. De Russische overheid reageerde door minder gas te leveren aan Europese lidstaten. De vraag naar energie groeide harder dan het aanbod, waardoor de prijzen stegen.