2min

Volgens de onderzoekers kan het record de ecologische voetafdruk van het internet verminderen.

Een onderzoeksgroep van de technische universiteiten van Denemarken en Göteborg bereikten onlangs een datatransmissiesnelheid van 1,8 petabit per seconde (Pbit/s) met een enkele laser en optische chip, aldus The Register.

Ter referentie: 1 petabit komt overeen met 1 miljoen gigabits. De onderzoekers vertelden lieten weten dat het nieuwe snelheidsrecord hoger ligt dan al het wereldwijde internetverkeer dat per seconde wordt verzonden.

Het team schrijft de doorbraak toe aan een nieuwe frequency comb. Opvallend genoeg werd de technologie voor een ander doeleinde ontworpen. De prestatie was toevallig.

Eén laser kan duizend lasers vervangen

Uit de demonstratie blijkt dat een enkele chip 1,8 Pbit/s kan verwerken. Met de commerciële apparatuur van dit moment heb je voor dezelfde snelheid meer dan 1000 lasers nodig. Victor Torres Company, hoogleraar aan de Chalmers University of Technology in Gotenburg, gaf leiding aan de onderzoeksgroep.

“Het bijzondere aan deze chip is dat hij een frequency comb produceert met ideale eigenschappen voor glasvezelcommunicatie”, aldus Company. “De chip heeft een hoog optisch vermogen en bestrijkt een brede bandbreedte binnen het gebied dat relevant is voor geavanceerde optische communicatie.”

De chip werd niet ontworpen om een record te breken. “In feite werden sommige parameters door toeval bereikt — en niet door ontwerp”, voegde Company toe. “Dankzij de inzet van mijn team zijn we in staat om het proces om te keren en met hoge reproduceerbaarheid frequency combs te ontwikkelen voor toepassingen in de telecom.”

De oplossing van de onderzoekers is veelbelovend voor het stroomverbruik van het toekomstige internet. “Onze oplossing biedt de mogelijkheid om honderdduizenden energieslurpende lasers in internet exchanges en datacentra te vervangen”, deelde onderzoeker Leif Katsuo Oxenløwe. “We kunnen bijdragen aan een internet met een kleinere ecologische voetafdruk.”

Tip: Nederlands netwerkbedrijf FiberUnlimited ontvangt 5 miljoen euro