2min

Tags in dit artikel

, ,

Het Japanse SoftBank heeft officieel een beursgang van Arm aangevraagd in New York. Het moederbedrijf van de Britse chipontwerper heeft ervoor gekozen om het niet op de London Stock Exchange te noteren, tot teleurstelling van de regering in Westminster.

SoftBank heeft op zaterdag de aanvraag officieel gemaakt richting de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het bedrijf zou volgens bronnen van BBC op zoek zijn naar een opbrengst van 8 miljard dollar tot 10 miljard dollar (7,2 miljard euro tot 9 miljard euro).

SoftBank is al langer bezig met het verhandelen van Arm. Een jaar geleden voorkwamen toezichthouders in Amerika en Europa dat GPU-reus Nvidia het bedrijf overnam, omdat dit tot minder consumentenkeuze en innovatie zou leiden.

Zwaar weer

De Britse regering had eerder geprobeerd om de Arm-aandelen op de Londense beurs te laten belanden, maar SoftBank kiest voor New York. De Nasdaq zou leiden tot een hogere opbrengst en zou aantrekkelijker zijn voor de techsector.

Toch is de beursgang op de New York Stock Exchange voor het Japanse moederbedrijf niet zonder uitdagingen. Alleen al de economische onzekerheid sinds de Russische invasie van Oekraïne heeft investeerders voorzichtiger gemaakt. Daarnaast bevindt de tech-industrie zich momenteel op glad ijs: Intel kondigde eind vorige week aan dat het zijn slechtste kwartaal ooit achter de rug heeft.

De beursgang zal naar verwachting later dit jaar plaatsvinden, hoewel SoftBank stelt dat dit ‘afhankelijk is van marktomstandigheden’. Het is dus mogelijk dat het investeringsbedrijf wacht op een stabilisering van de tech-sector voordat het de aandelen beschikbaar stelt.