2min

HPE en chipfabrikant Ampere werken volgens DataCenter Knowledge samen aan een Arm-serverprocessor voor toepassing in Open Radio Acces Network (ORAN)-omgevingen op basis van ‘inline acceleration’-technologie.

De serverprocessor die de techgigant en de chipfabrikant nu gezamenlijk ontwikkelen, moet telecomoperators meer keuzes bieden in welke technologie zij nemen voor het virtualiseren van hun netwerken. Concreet richt de samenwerking zich op het ontwikkelen van een op Arm gebaseerde processor. Deze moet minder cores bieden dan bestaande Ampere Arm-processors, schrijft DataCenter Knowledge.

In plaats van de nu gebruikelijke voor telecomnetwerken ‘overkill’ van 80-140 cores in Ampere-processors, zou een 48-core, maximaal 64-core processor, het meest geschikt zijn. Dit omdat de netwerkfunctionaliteit met de meest benodigde rekenkracht door hardware-accelerators kan worden afgehandeld.

Inline acceleration

Met meer specifiek ‘inline acceleration’-technologie kan de basebandfunctionaliteit, Layer 1, worden geoffload van de processor naar acceleratorkaarten in een HPE-server. De Ampere-processor komt dan vrij voor de layer 2- en 3-functies voor minder rekenkracht vragende RAN-functionaliteit.

Hordes op de weg

Of HPE en Ampere met de op Arm-cores inline acceleration-technologie kunnen doorbreken, valt echter nog te voorzien. Diverse grote telecomoperators geven aan de aanschaf van extra acceleratorkaarten onnodig en te duur te vinden.

Zij hebben, volgens DataCenter Knowledge, daarom de voorkeur voor een andere technologie: lookaside. Deze op Intel gebaseerde technologie laat de processor meer het werk doen en offload alleen bepaalde selectieve taken, zoals forward error correction (FEC). Hierdoor kan de chip zowel voor acceleratie als voor processorcapaciteit worden gebruikt.

Bovendien ontbreekt het de inline acceleration op dit moment nog aan een uitgebreid ecosysteem.

Lees ook: Dell Technologies zet in op ORAN, de nieuwe telecomnorm