2min

Samsung heeft onlangs, samen met Red Hat, met succes zijn Compute Express Link (CXL) geheugentechnologie getest. Deze technologie is ontworpen om de geheugenbandbreedte in datacenters te vergroten.

De opkomst van (generatieve) AI, zelfrijdende auto’s en in-memory databases zorgt voor een grotere vraag naar throughput en geheugen in datacenters. Dit resulteert ook in een toenemende behoefte aan geheugenbandbreedte en schaalbaarheid.

CXL-technologie

Om dit probleem aan te pakken, heeft Samsung zijn CXL-geheugentechnologie geïntroduceerd. Deze technologie, ooit ontwikkeld door Intel, heeft als doel de bandbreedtebeperkingen van huidige datacenters te verbeteren, de snelheid te verhogen, latency te verminderen en de data-throughput verder uit te breiden.

De CXL-geheugentechnologie is een industriestandaard die ervoor zorgt dat verschillende processors en geheugendevices zich via een PCIe-standaard met elkaar verbinden met veel lagere latency en hogere snelheden. Hierdoor kunnen bestaande datacenters hun dataverkeer versnellen tegen lagere kosten.

In de testopstelling hebben Samsung en Red Hat met succes de Samsung CXL-geheugentechnologie geoptimaliseerd voor RHEL 9.3. Hierbij zijn de geheugenherkenning en de read/write-werkzaamheden in de kernelgebaseerde Red Hat Virtual Machine- en Podman-omgevingen geverifieerd.

Toekomstige ontwikkelingen

Samsung en Red Hat werken nu verder aan een speciale RHEL 9.3 CXL Memory Enabling Guide voor klanten. Dit zal hen helpen om de Samsung CXL-geheugentechnologieproducten op RHEL 9.3 te laten draaien, wat de prestaties van computersystemen verbetert.

Producten binnen dit samenwerkingsverband omvatten verschillende geheugen- en storagetoepassingen, zoals CXL, NVMe solid-state drives, computationeel geheugen en opslag en data fabrics.

Daarnaast ondersteunen beide partijen CXL via het Samsung Memory Research Center en worden er open-source referentiemodellen beschikbaar gesteld.

Tip: ‘Gebrek aan AI-kennis grote uitdaging voor bedrijven’