Franse investeerder Butler Industries doet mee aan reddingspoging Atos

Franse investeerder Butler Industries doet mee aan reddingspoging Atos

De Franse investeringsmaatschappij Butler Industries sluit zich aan bij een consortium met Onepoint om het in moeilijkheden verkerende technologiebedrijf Atos te redden. Consultancyfirma Onepoint is de belangrijkste aandeelhouder van Atos.

Volgens Onepoint moet de deelname van Butler Atos transformeren tot hét Europese platform voor cybersecurity en kunstmatige intelligentie. Sterker nog, Atos moet uitgroeien tot Europa’s toonaangevende soevereine cloudoperator. Dat meldt Bloomberg.

In een verklaring door Onepoint staat verder dat het de bedoeling is om ‘alle groepsactiva te beschermen en te behouden, de groep in staat te stellen zo snel mogelijk weer winstgevende groei te realiseren en de schulden van Atos te herstructureren’. David Layani, president van Onepoint, zegt in de verklaring de steun van Butler en diens internationale expertise te verwelkomen. De verklaring meldt niets over eventuele kapitaalinjecties of andere investeringen.

Op zoek naar middelen om schulden te betalen

Atos is naarstig op zoek naar middelen om schulden te betalen die aan het einde van 2025 afgelost moeten zijn. Een poging om de Tech Foundations-divisie van Atos te verkopen aan EP Equity Investment (EPEI) van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky’s liep op niets uit, waarna Atos de eigen Raad van Bestuur op de schop nam.

Ook de Europese vliegtuigbouwer Airbus SE zag af van een deal om de big data- en cybersecurityactiviteiten van het noodlijdende bedrijf over te nemen. Eerder dit jaar nam Yves Bernaert per direct afstand van zijn rol als CEO. De reden voor dit vertrek was onder andere een meningsverschil over de herstructurering van het bedrijf.

Franse overheid wil Atos behouden

De Franse premier Gabriel Attal benadrukte vorige week nog de noodzaak om Atos financieel stabiel te houden, vooral vanwege de rol van het bedrijf bij het leveren van cybersecurity tijdens de Olympische Spelen in Parijs deze zomer. Hij zei daarnaast dat de activiteiten van Atos en diens supercomputers -cruciaal voor de Franse nucleaire industrie- onder Frans toezicht moesten blijven. De Franse overheid wil ook voorkomen dat tienduizenden banen verloren gaan door een eventueel faillisement van Atos.

Atos boekte een recordverlies van 3,44 miljard euro in 2023, veel forser dan jaar ervoor toen het 1,01 miljard verloor. Het bedrijf presenteert de plannen voor herfinanciering vandaag aan de schuldeisers.

Lees ook: Atos op jacht naar schuldsanering na recordverliezen