Microsoft schuift 80 miljard naar voren voor bouw AI-datacenters

Meer dan 50% in VS

Microsoft schuift 80 miljard naar voren voor bouw AI-datacenters

Een gouden kans, zo omschrijft Microsoft de uitrol van AI-infrastructuur anno 2025. In het eigen fiscale jaar is de techreus van plan 80 miljard dollar te hebben uitgegeven aan nieuwe datacenters.

Microsoft’s fiscale jaar eindigt in juni, dus de eigen ambities zijn niet enkel een goed voornemen voor 2025. In totaal zal er tussen juli 2024 en juni 2025 zo’n 80 miljard dollar aan investeringen hebben plaatsgevonden, meent Microsoft Chair en VP Brad Smith. Dat het hier voornamelijk om dollars gaat, blijkt ook uit zijn pleidooi. “Meer dan de helft van deze totale investering zal in de Verenigde Staten plaatsvinden”, zegt hij, “wat een reflectie is van onze toewijding aan dit land en ons vertrouwen in de Amerikaanse economie.”

AI als export

Smith spreekt meermaals over AI als exportproduct voor de VS. Hij grijpt terug naar de eerdere successen rondom telecom-apparatuur, wereldwijd uitgerold door westerse bedrijven als Lucent en Nokia. Maar later volgde Chinese infrastructuur, met name van Huawei. De grote kopzorgen rondom het vervangen en verbannen van Huawei-torens moeten nu niet opnieuw plaatsvinden met AI, stelt de Microsoft Chair.

Kortom: Microsoft doet een gooi naar AI als nieuwe economische motor voor met name de VS. De tekst is een charmeoffensief richting aanstaand president Trump. Het benadrukt de continuïteit van kwesties en oplossingen die geboden werden in zijn eerste termijn en de disruptieve kracht van AI.

De insteek van “American AI” valt makkelijk te verdedigen. Microsoft is bij de AI-uitbouw voornamelijk afhankelijk van Nvidia-GPU’s en gebruikt massaal de modellen van OpenAI. Echter is het voorbeeld van Smith rondom telco’s wat frappant: de enige Amerikaanse partij die hij noemt naast Europese spelers Alcatel, Ericsson en Nokia noemt, is het in 2006 opgedoekte Lucent.

Europese bondgenoot

Vandaar dat het niet zo gek is dat Smith ook naar partners in andere landen, waaronder Europese naties. De implicatie is echter dat de EU vooral voorloopt in het reguleren van AI, niet zozeer de technologie zelf. Ook is de investering in Europa vanuit Microsoft vermoedelijk niet al te significant, aangezien er minder dan 40 miljard dollar overblijft voor AI-datacenters in alle regio’s buiten de VS.

Lees ook: Microsoft toont waterbesparend ontwerp voor datacenters