ASML-keten trekt massaal naar Zuidoost-Azië: voorteken?

ASML-keten trekt massaal naar Zuidoost-Azië: voorteken?

Brainport-bedrijven investeren massaal in Zuidoost-Azië, gedreven door verwachte groei in de halfgeleiderindustrie. Terwijl ASML-toeleveranciers hun productie verplaatsen naar Maleisië en Singapore, blijft de vraag bestaan wanneer de chipmachinefabrikant zelf volgt.

Het Eindhovens Dagblad zette afgelopen weekend uiteen dat de toeleveranciers van de Nederlandse techparel massaal uitbreiden in het Verre Oosten. De groeivooruitzichten en geopolitieke ontwikkelingen maken Zuidoost-Azië tot een strategische prioriteit voor de sector.

VDL volgt naar eigen zeggen een ‘mondiale groeistrategie in de halfgeleiderapparatuurindustrie’ met aanzienlijke investeringen op drie continenten. Na recente uitbreidingen beschikt VDL ETG Singapore over 47.000 vierkante meter productieruimte – ongeveer zeven voetbalvelden. VDL ETG opende onlangs nieuwe faciliteiten in Singapore en Vietnam

Neways presenteerde op zijn beurt in mei een nieuwe fabriek in Maleisië. Ook regionale spelers als NTS, Frencken en KMWE breiden hun capaciteit in de regio uit. AAE-directeur Frank Mulders bevestigt tegenover het dagblad bezig te zijn om in Maleisië een bedrijf te kopen. Prodrive Technologies onderzoekt eveneens mogelijkheden voor een vestiging of overname in de regio, volgens financieel directeur Karel van Gerven.

Geopolitiek dwingt tot verplaatsing

Amerikaanse exportrestricties voor chipmachines naar China versterken de aantrekkingskracht van alternatieve Aziatische locaties. Neways werd bijvoorbeeld gedwongen bepaalde modules met Amerikaanse componenten uit China te verplaatsen naar Maleisië.

De Nederlandse bedrijven volgen bovendien hun klanten in de regio. Amerikaanse chipmachine-fabrikanten als KLA en Applied Materials hebben al jarenlang fabrieken in Zuidoost-Azië. Dit geldt ook voor Nederlandse sectorgenoten Besi en ASM. De Eindhovense chipmaker NXP laat in Singapore een nieuwe fabriek bouwen.

ASML ontkent assemblagefabriek

ASML zelf ontbreekt echter nog in het rijtj. De Veldhovense chipmachinefabrikant laat onderdelen bouwen in buitenlandse vestigingen in de VS en Taiwan, maar assembleert alle machines nog altijd in Nederland.

ASML spreekt tegenover het ED tegen dat het eindassemblageactiviteiten zou willen ontplooien in Zuidoost-Azië. “Er zijn geen plannen om eindassemblage voor ASML-machines naar Azië te verplaatsen”, aldus een woordvoerder. Het bedrijf breidt wel de toeleveringsketen uit “voor niet-kritieke onderdelen” om dichter bij klanten te opereren.

Onder toeleveranciers circuleren desondanks drie mogelijke vestigingslanden: Maleisië, Singapore en Taiwan. ASML ondertekende reeds een intentieovereenkomst met Malaysia’s economische ontwikkelingsmaatschappij MIDA voor uitbreiding van de toeleveringsketen.

De transfer van producten naar Azië blijft complex door ASML’s hoge eisen op het gebied van reinheid en precisie. Brainport Industries werkt daarom samen met MIDA aan de opbouw van een lokaal toeleveringsnetwerk, met steun van de Nederlandse ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken.

Tip: Kabinet vreest dat ASML wapen wordt in handelsoorlog VS-China