2min

Google’s plannen om de wereld grootste digitale bibliotheek op te zetten lijkt in duigen te vallen. Nadat Google eindelijk een schikking had getroffen met de Amerikaanse auteurs- en uitgeversverenigingen ter waarde van 125 miljoen dollar, is het nu de rechter die een streep zet door de schikking.

De rechter vond de schikking te ver gaan en besloot er om die reden dan ook een streep doorheen te zetten. In de schikking staan onder meer afspraken over het verdelen van de advertentie-inkomsten.

Hoewel het idee van Google niet verkeerd is vond de rechtbank het toch niet voldoende. Volgens de rechtbank krijgt Google op deze manier het recht om boeken te verspreiden zonder toestemming van de eigenaren van de auteursrechten. De rechter deed geen uitspraken of een mogelijke nieuwe schikking wel op goedkeuring van de rechtbank kan rekenen.

De uitspraak van de rechtbank is een behoorlijke tegenslag voor Google en voor Larry Page, die dit idee al heeft sinds de oprichting van Google. Inmiddels is Google al sinds 2004 bezig met het digitaliseren van meer dan 15 miljoen boeken uit meer dan honderd landen.

Het feit dat Google deze voorbereidingen al heeft getroffen rekende op veel protest onder auteurs en uitgevers die tegen het idee van Google zijn. Zij klaagde Google hierom dan ook aan in 2005 en na jaren van onderhandeling kwam er eindelijk een schikking, die nu dus door de rechter van tafel is geveegd.

Een van de topvrouwen bij Google die bij het project is betrokken, Hilary Ware, heeft laten weten dat ze de beslissing van de rechter teleurstellend vindt. "Wij denken dat dit initiatief juist de toegang tot miljoenen moeilijk te verkrijgen boeken mogelijk maakt. Ondanks dat de schikking nu van tafel is, blijven we ons best doen om zoveel mogelijk boeken toegankelijk te maken via Google Books." Ook gaat Google de mogelijkheid van een nieuwe schikking verder onderzoeken.