Volgens persbureau Bloomberg komt er een groot onderzoek naar de marktpositie van Google op de zoekmachinemarkt. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door de Federal Trade Commission, de FTC. Het onderzoek zou zich momenteel nog in voorbereidende fase bevinden. Dit alles blijkt uit een rapport dat in handen is van het persbureau.

Zo zou de FTC inmiddels al vragen hebben gesteld aan diverse andere, grote internetbedrijven wat de gevolgen zijn van de dominante positie van Google op de zoekmachinemarkt. Recentelijk diende Microsoft al een klacht in bij de EU over Googles zoekmachine. De kans is aannemelijk dat Microsoft ook soortgelijke klachten heeft neergelegd bij de FTC.

Het onderzoek van de FTC kan grote gevolgen hebben voor Google. Een professor aan de New York University liet weten: "Google kan de volgende Microsoft zijn". Microsoft betaalde de afgelopen 10 jaar honderden miljoenen euro’s aan boete voor het overtreden van de mededingingsregels. Ook kan een negatieve uitslag betekenen dat Google nog veel meer onderzoeken aan zijn broek krijgt van bijvoorbeeld de EU maar ook van bepaalde overheden. Inmiddels lopen er al meerdere onderzoeken naar Google, maar dit specifieke onderzoek van de FTC zou veel groter zijn.