2min

Fabrikant Foxconn is van plan om een groot gedeelte van zijn werknemers te gaan vervangen door robots. In totaal wil het bedrijf 1 miljoen robots gaan inzetten voor het produceren van elektronische apparaten. Hiermee wil het bedrijf de stijgende personeelskosten drukken en de efficiëntie verhogen.

Foxconn is ’s werelds grootste fabrikant op het gebied van elektronica en fabriceert onder meer de iPhones en iPads van Apple. Daarnaast maakt het bedrijf ook ontzettend veel computeronderdelen zoals moederborden en chips voor andere bedrijven. Onder de klanten van Foxconn vallen niet de minste partijen, zoals; Apple, Acer, Asus, Cisco, Dell, HP, Intel, Microsoft, MSI, Nintendo, Nokia en vele andere.

Doordat Foxconn steeds meer gaat produceren wil het bedrijf nu 1 miljoen robots gaan inzetten in plaats van werknemers. Deze zijn op de lange termijn goedkoper en veel efficiënter.

De werkzaamheden die de robots moeten gaan verzorgen zijn spuitwerk, lassen en het assembleren van producten. Momenteel gebruikt het bedrijf al zo’n 10.000 robots, maar volgens de oprichter Terry Gou, moeten dat er in 2012 zo’n 300.000 worden en binnen 3 jaar zo’n 1 miljoen.

Foxconn zou op dit moment zo’n 1,2 miljoen mensen in dienst hebben, waarvan er 1 miljoen in China werkzaam zijn. Het bedrijf is de afgelopen jaren meerdere malen in opspraak geraakt. Zo pleegde veel werknemers zelfmoord wat zou komen door de slechte werkomstandigheden, Foxconn zou enorm slecht betalen en mensen verplichten lange dagen te maken zonder pauze of vrij dagen.