1 min

Oracle is akkoord gegaan met het betalen van een boete van 200 miljoen dollar aan de Amerikaanse overheid. Dit omdat het volgens een contract uit 1998 valse beloften heeft gedaan aan de overheid en heeft gelogen over bepaalde kortingen die de overheid had moeten krijgen. Hierdoor heeft de Amerikaanse overheid uiteindelijk teveel betaalt aan Oracle voor onder meer software licenties.

De zaak wordt nu geschikt voor 200 miljoen dollar, dit terwijl het contract al lange tijd is afgelopen. Het contract liep namelijk van 1998 tot en met 2006. In die periode heeft Oracle voor ruim één miljard dollar aan licenties verstrekt aan de Amerikaanse overheid, zonder de overheid daar voldoende korting op te geven die andere partijen wel hebben gehad. Oracle is echter verplicht om de overheid net zoveel korting te geven als aan andere grote commerciële klanten. Uit onderzoek bleek dat Oracle aan sommige commerciële partijen tot wel 92 procent korting gaf, terwijl de Amerikaanse overheid vaak maar een korting kreeg tussen de 25 en de 40 procent.

Oracle betaalt nu eindelijk 199,5 miljoen dollar om het geschil op te lossen. De heer Paul Frascelle, voormalig medewerker van Oracle bracht de zaak in 2007 aan licht via een zogenaamde False Claims act, waarbij de klokkenluider meedeelt in de schadevergoeding. Hierdoor kan Frascelle nu zo’n 40 miljoen dollar op zijn rekening bijschrijven.