2min

De Nederlandse Mededinginsautoriteit (NMA) heeft miljoenenboetes uitgedeeld aan de drie grote telecomproviders in ons land. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat KPN, T-Mobile en Vodafone in 2001 illegale kartel afspraken hebben gemaakt.

In 2002 deelde de NMA al boetes uit voor deze overtredingen maar deze zijn na bijna tien jaar van procederen fors verlaagd. De NMA deelde deze boetes in 2002 uit na een onderzoek waaruit bleek dat KPN, Ben (nu T-Mobile), en Libertel(nu Vodafone) onderling afspraken hadden gemaakt over hun marktgedrag. Vodafone zou op een bijeenkomst informatie uit de doeken hebben gedaan over het structureel verlagen van de prijzen van post-paid abonnementen.

Volgens de NMA was dit concurrentiebeperkend en daarom werden er fikse boetes uitgedeeld. De beboete providers waren het hier niet mee eens en gingen in hoger beroep. Dit zorgde ervoor dat de oorspronkelijke boetes in 2006 deels werden teruggedraaid. Daarnaast werd Orange zelfs vrijgesproken door gebrek aan bewijs.

De afgelopen maanden ronde de NMA echter het laatste onderzoek af en kwam het tot de definitieve boetes. KPN gaat het schip in voor 7,9 miljoen euro, T-Mobile zal 4,6 miljoen af moeten tikken en de boete voor Vodafone bedraagt 3,7 miljoen. Samen is dit goed voor een bedrag van 16,2 miljoen euro.

Dit is echter een behoorlijk stuk lager dan de oorspronkelijke boetes. Deze boetes lagen in 2001 op 30 miljoen euro voor KPN, 15 miljoen euro voor T-Mobile, 24 miljoen euro voor Vodafone en 11,5 miljoen euro voor Orange. Deze boetes waren in 2001 dus goed voor 88 miljoen euro, heel wat meer dan de 16,2 miljoen nu.

De nieuwe boetes zijn naast het in hoger beroep gaan ook te danken aan het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Dit College stelde in 2006, na de eerste verlaging, vragen aan het Europese Hof van Justitie of het gedrag van Vodafone gelinkt kon worden aan het Europees kartelverbod. Volgens het Europees hof was dit het geval en hierdoor moest het NMA een nieuw onderzoek starten.

De providers kregen in het onderzoek de kans om hun onschuld te bewijzen. De providers slaagde hier echter niet in, waardoor ze nu alsnog een boete hebben gekregen. De providers kunnen echter wederom in beroep gaan tegen de boete.