Afgelopen week berichtte Techzine over een vondst van onderzoekers van IBM. Zij wisten een CMOS-chip een transfersnelheid van 1 TB/s te geven dankzij een innovatief ontwerp. Inmiddels kunnen we al weer spreken van een nieuwe vondst op het gebied van communicatie. Onderzoekers van de Universiteit van Rochester hebben met neutrino’s een bericht weten te verzenden via 240 meter massief gesteente. Het bericht dat verstuurd werd, spelde weinig fantasierijk het woord ‘Neutrino’.
Neutrino’s hebben vrijwel geen gewicht en kunnen de snelheid van het licht benaderen, maar een voordeel dat neutrino’s tegenover licht hebben is dat het element zich ook kan bewegen via vaste materialen. Het betekent zelfs dat neutrino’s zich zonder problemen een weg door een gehele planeet kunnen banen met hoge snelheid. Wetenschappers zijn op zoek naar manieren om neutrino’s te gebruiken om berichten te verzenden, recht door onze planeet heen, in plaats van via het oppervlak, zoals we dat nu doen met kabels.
Helaas is de techniek die de Universiteit gebruikte vooralsnog erg duur en nog zeer onnauwkeurig. De gebruikte apparatuur kan momenteel slechts één op de 10 miljard neutrino’s opvangen en daarom moest het bericht in grote getallen verzonden worden om opgevangen te kunnen worden. Toch hebben de auteurs van het onderzoek er vertrouwen in dat Neutrino’s in de toekomst een betrouwbare vorm van communicatie kunnen vormen.