2min

Tags in dit artikel

, ,

Fitch waarschuwt beleggers voor Nokia. Het ratingbureau heeft de Finse smartphonefabrikant de rating Junk Status gegeven. Verder waarschuwt het bureau dat de financiële reserves van Nokia flink onder druk staan.

Had Nokia voorheen nog een BBB- status, Fitch heeft waardering voor het Finse bedrijf verlaagd naar BB+. Een verdere daling ligt in het verschiet als het bedrijf er niet in slaagt om zijn financiële resultaten te verbeteren in de tweede helft van 2012 en begin 2013. Volgens een analist kampt Nokia met zo veel problemen dat het zelfs geen gewilde overnamekandidaat is voor andere partijen.

Nokia was ooit heer en meester op de telefoonmarkt, maar is door de jaren ingehaald door concurrenten als Apple en Samsung. Door de lancering van de Lumia-toestellen en de samenwerking met Microsoft, hoopt de smartphone- en featurephonefabrikant zijn marktaandeel te kunnen versterken. Niet iedereen is overtuigd van deze strategie. Sommige analisten zien de nabije toekomst van het bedrijf somber in. De tegenvallende verkoopcijfers, beperkte innovatieve elementen en de marketingcampagne liggen ten grondslag aan de geringe populariteit van de Lumia-modellen.

In een verklaring laat de financiële topman van Nokia, Timo Ihamuotila, weten dat het bedrijf snel actie zal ondernemen om de positie van Nokia te versterken, onder meer door te snijden in de organisatiestructuur, de financiële reserves te verbeteren en een sterke financiële positie te creëren.

Vorige week maakte Nokia de eerste kwartaalcijfers van 2012 bekend. Daaruit bleek dat het bedrijf 929 miljoen dollar verlies had geleden en de omzet was gedaald tot 7,35 miljard dollar. Ook de verkoop van het aantal smartphones daalde flink.

Diverse Europese providers lieten onlangs doorschemeren dat ze niet overtuigd zijn van de Lumia-modellen. Een van de providers stelde dat er nauwelijks klanten in de winkel kwamen die specifiek naar een Lumia-toestel vroegen, om zo het beperkte succes van de Lumia-reeks te illustreren. Tomi Ahonen, een oud-bestuurder van Nokia, spuide onlangs zijn gal over de huidige koers door te stellen dat Nokia ‘een domme deal’ heeft gemaakt met Microsoft.