De Europese Commissie heeft het roamingvoorstel dat afgelopen maandag werd gepresenteerd weer ingetrokken, het komt binnenkort met een nieuw voorstel. Reden voor het intrekken was de opgelegde fair use policy van 90 dagen. De Europese providers vinden dat te lang omdat ze dan teveel omzet mislopen, terwijl consumentenorganisaties het juist veel te kort vinden. Grote vraag is nu naar wie de Commissie luistert.
Het originele plan was om roaming volledig af te schaffen in Europa, maar omdat er grote verschillen zijn in het Europese telecomlandschap wil de Europese Commissie de providers tegemoet komen met een fair use policy. Op die manier wil de Europese Commissie voorkomen dat mensen een abonnement afsluiten in een goedkope markt om vervolgens in een dure markt continu gebruik te maken van roaming.
In het plan van afgelopen maandag stond dat gebruikers maximaal 90 dagen aaneengesloten gebruik mogen maken van roaming, daarna moeten ze terugkeren naar het land waar het abonnement is afgesloten om vervolgens weer gebruik te kunnen maken van roaming. Gaan ze toch over die 90 dagen heen mag de provider kosten in rekening brengen, 0,85 cent per MB (0,0085 euro) en 4 cent per minuut bij een telefoongesprek.
Dat voorstel is nu ingetrokken omdat er veel kritiek op is, vanuit de providers is er kritiek want die vinden 90 dagen te lang, terwijl consumentenorganisaties juist roepen dat het te kort is. Naar wie de Europese Commissie gaat luisteren is nog onduidelijk. De president van Europa, Juncker, is van mening dat 90 dagen te kort is.
KPN heeft al abonnementen geïntroduceerd met gratis roaming, daarbij hanteert de provider op dit moment maximaal 60 dagen aaneengesloten roaming.
De Europese Commissie moet voor december een definitieve plan hebben liggen, dat zal dan eind juni 2017 worden ingevoerd. De providers hebben dan ruim zes maanden de tijd om zich voor te bereiden.