Vanmorgen publiceerde Techzine een artikel over advocaat Marty Singer, wie veel Hollywood-sterren vertegenwoordigt. Singer dreigde een rechtszaak tegen Google te starten omdat de zoekgigant zich niet zou hebben ingezet voor het verwijderen van uitgelekte foto’s van naaktsterren. Google ontkent deze beweringen in een reactie.

Singer schreef Google vier weken geleden een brief waarin werd aangegeven dat de zoekgigant niet alles op alles stelde om de naaktfoto’s onbeschikbaar te maken via Google Search. Aan de mensen die de foto’s zoeken zou Google juist veel geld verdienen. Een schaamteloos onethische houding, zo omschreef Singer de benadering van Google. Op de brief werd niet gereageerd, maar nu Singer de media opzoekt is Google er als de kippen bij.

In een reactie geeft Google aan dat het de confronterende foto’s op actieve basis heeft verwijderd. Er zouden duizenden foto’s verwijderd zijn, ook werden vele accounts afgesloten. Een zaak die het verwijderen echter bemoeilijkt, is dat Google eist dat het verwijderverzoek afkomstig is van degene die over het auteursrecht beschikt. Voor selfies is dat geen probleem, maar een deel van de foto’s is niet door de sterren zelf gemaakt.

Zoals gewoonlijk met zaken die op het internet lekken is er geen algehele oplossing voor het ontoegankelijk maken. Veel mensen hebben de foto’s al in hun bezit en kunnen die op allerlei locaties plaatsen. De foto’s zullen waarschijnlijk nooit in hun geheel verdwijnen, maar de hulp van giganten als Google kan wel een groot verschil uitmaken.