2min

In Nederland liggen de twee grootste telecomproviders met elkaar overhoop, Vodafone heeft vandaag bekendgemaakt dat het KPN voor de rechter gaat dagen wegens machtsmisbruik. Vodafone stelt dat KPN zijn macht heeft misbruikt om Vodafone’s plannen op het vaste netwerk te verhinderen. Hierdoor is Vodafone omzet misgelopen en eist nu een schadevergoeding van 115 miljoen euro.

De topman van Vodafone, Rob Shuter, heeft aan het Financieel Dagblad erkent dat het bedrijf naar de rechter stapt. Vodafone heeft geprobeerd de zaak op de achtergrond te schikken, maar KPN herkent zich niet in de aantijgingen van Vodafone en wil niets weten van een schikking. Het gevolg is dat Vodafone zijn gelijk nu wil halen bij de rechter.

Vodafone biedt sinds oktober 2014 ook vast internet, telefonie en televisie aan via het kopernetwerk van KPN. Dat is echter veel later dan het originele plan van Vodafone, het bedrijf wilde daar begin 2012 al mee beginnen maar daar stak KPN een stokje voor. KPN claimde minstens zes keer dat het televisieplatform op zich liet wachten en nog niet klaar was, dit terwijl de technologie al wel beschikbaar was voor KPN-dochter Telfort.

Vodafone stelt dat het KPN herhaaldelijk zijn afspraken niet is nagekomen en dat het zijn macht heeft misbruikt om Vodafone dwars te zitten. Of dat nog niet voldoende is heeft KPN ook met de glasvezelnetwerken en klanten zijn macht misbruikt, aldus Vodafone. Vodafone leverde eigen diensten via Reggefiber, maar toen deze partij werd overgenomen door KPN ontstonden er ook problemen, Vodafone-klanten werden niet of slecht behandeld door KPN na de overname en overstappen met een glasvezel van KPN naar Vodafone was onmogelijk.

Vodafone gaat nu bij de rechter zijn gelijk proberen te halen, het zal dan alle beschuldigingen hard moeten maken met bewijzen. Het schadebedrag van 115 miljoen euro is een voorlopig bedrag en kan later nog worden bijgesteld, aldus Vodafone. Vodafone wil eerst dat de rechter vaststelt dat KPN onrechtmatig heeft gehandeld.

KPN stelt zich niet te herkennen in de aantijgingen van Vodafone en wacht de dagvaarding af.

KPN heeft in het verleden al vaker zijn macht misbruikt om concurrenten dwars te zitten, het is hiervoor ook al gestraft door telecomwaakhond OPTA, de voorloper van de ACM. Of de ACM ook een onderzoek gaat instellen is nog onduidelijk.