1 min

Het Google Cloud Platform heeft de tweede generatie van Cloud SQL gepresenteerd. Deze nieuwe versie is gebaseerd op MySQL 5.6 en ondersteunt InnoDB en MyISAM als opslagengines. Deze nieuwe versie is volgens Google ook een stuk sneller en dat de dienst iets goedkoper is geworden kan natuurlijk ook geen kwaad.

Voor bedrijven die een betrouwbare MySQL-omgeving willen met een goede uptime biedt Google al geruime tijd Cloud SQL aan dat is gebaseerd op MySQL. Daarnaast verzorgt Google automatisch de updates, patches en backups zodat je zekerheid hebt dat je data niet verloren gaat. Verder ben je geen tijd kwijt aan het beheren van je MySQL-server omdat Google dat voor je doet.

Nu is het tijd geworden voor de tweede generatie Cloud SQL, deze is gebaseerd op MySQL 5.6 en is een stukje sneller geworden. Google stelt dat de maximale doorvoersnelheid nu 240 Mb/s is en de IOPS liggen op maximaal 15.000 voor schrijven en 10.000 voor lezen. Dat is een stuk hoger dan de gemiddelde dedicated- of VPS-server met SSD-schijven.

De limieten die Google hanteert voor de SQL-servers zijn maximaal 16 rekenkernen, 104GB aan werkgeheugen en 10TB aan dataopslagcapaciteit.

De nieuwe generatie is op dit moment beschikbaar als beta, zodra Google zeker is van zijn nieuwe platform zal dat label verdwijnen. Een server met 1 core en 3,75GB aan werkgeheugen is verkrijgbaar vanaf 50 dollar per maand.