2min

Donald Trump doet een gooi naar het presidentschap in de Verenigde Staten later dit jaar, mocht hij inderdaad president worden dan wil hij Apple gaan dwingen om de productie van de hardware weer in de Verenigde Staten te doen, in plaats van in goedkope lage loon landen in Azië.

Donald Trump hield gisteren een toespraak waarin hij verschillende dingen zei die ook een beetje haaks staan op elkaar. Zo wil hij een belasting gaan heffen van 35 procent op bedrijven die goederen produceren buiten de Verenigde Staten. Dit terwijl Trump ook voorstander is van vrije handel en dat niet helemaal met elkaar te rijmen is.

Hij noemde echter ook een concreet voorbeeld, hij zei: "We’re going to get Apple to build their damn computers in this country instead of other countries.", wat zoveel betekent als: "We gaan er potverdorie voor zorgen dat Apple zijn computers in dit land gaat bouwen in plaats van in andere landen". Het idee erachter is natuurlijk dat Apple nu een hele hoop banen creëert in landen als China terwijl de Verenigde Staten die banen ook goed kan gebruiken.

Heel redelijk is het idee echter niet want de loonkosten in China liggen veel lager dan in de Verenigde Staten. Daarnaast is het nog maar de vraag of Apple in de Verenigde Staten zomaar 200.000 mensen kan vinden die in de fabriek iPhones willen produceren. Alle Apple in de Verenigde Staten te maken krijgt met sancties of een importheffing van 35 procent dan zal het bedrijf waarschijnlijk beginnen met de prijs van een iPhone flink op te schroeven, wat de populariteit van Trump niet ten goede zal komen.

Daarnaast zal Apple waarschijnlijk proberen te investeren in een fabriek die zoveel mogelijk geautomatiseerd is met robots die de productie doen. De productie voor alle andere landen zal echter nooit in de VS gaan plaatsvinden.

Trump heeft het al vaker gemunt op Apple in zijn toespraken en in zijn boek. Hij verwacht van dit soort Amerikaanse bedrijven dat ze zich meer focussen op hun eigen land. Steve Jobs heeft jaren geleden al eens aan president Obama laten weten dat de productie voorgoed van Amerikaanse bodem is verdwenen en dat nooit meer zal veranderen.