1 min

Hoewel de ontwikkeling van kwantumcomputers nog absoluut in de kinderschoenen staat, denkt Google alvast na over de gevolgen die de superieure rekenkracht van deze apparaten. De zoekgigant wil webbrowser Chrome beveiligen tegen aanvallen van kwantumcomputers.

Kwantumcomputers bestaan vooralsnog voornamelijk in kleine vorm in experimentele omgevingen en de ontwikkeling ervan is nog in een beginstadium. Het is nog onduidelijk of kwantumcomputers ooit in grotere vorm zullen worden ontwikkeld, maar bedrijven zoals Google, IBM, Intel en Microsoft zijn er wel mee bezig.

Zoals de naam al doet vermoeden, maken dit soort systemen gebruik van kwantumfysica. Door de potentieel enorme rekenkracht van deze apparaten zullen er veel nieuwe mogelijkheden ontstaan, maar ook in negatieve zin.

Dankzij de grote rekenkracht is het voor kwaadwillenden makkelijker om aanvallen op doelwitten uit te voeren. Google benadrukt dat kwantumcomputers in staat zijn om de specifieke problemen op te lossen die nu juist worden gebruikt om systemen te beveiligen. Kwantumcomputers zijn bijvoorbeeld mogelijk in staat om asymetrische cryptografie te kraken. Deze beveiliging wordt gebruikt voor TLS, het beveiligingsprotocol dat voor HTTPS-verbindingen wordt gebruikt.

Google is hier klaarblijkelijk al mee bezig, het bedrijf werkt aan een nieuwe beveiliging voor Chrome die kwantumcomputers buitenspel moet zetten. Het speciaal ontworpen New Hope-algoritme wordt momenteel uitgeprobeerd in Chrome Canary, een ontwikkelversie van Chrome. Google’s project is expliciet experimenteel: het is de bedoeling dat New Hope na twee jaar wordt vervangen voor "iets beters".