2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft laten weten dat het op de hoogte is van hacks die de activeringsprocedure van Vista voor de gek houden, door te doen alsof de BIOS van de computer een OEM BIOS is. Het bedrijf heeft echter geen plannen om daar op korte termijn tegen op te treden.

Microsoft heeft sinds XP een vereenvoudigde manier van activatie gemaakt voor OEM’s. Deze zogenaamde OEM Activation, kortweg OA, zorgt ervoor dat OEM’s op een eenvoudige manier hun computers van een legale versie van Windows kunnen voorzien, zonder dat de koper nog diverse acties hoeft te ondernemen voor het registreren van het product. Om de activatieprocedure toch zo veilig mogelijk te houden spraken Microsoft en de OEM’s af om in de BIOS een bepaalde code op te nemen waaraan de activatieprocedure in Windows kan herkennen dat het om een OEM computer gaat en dat deze dus Windows XP mag draaien.

In de loop van de tijd hebben crackers echter applicaties ontwikkeld die misbruik maken van dit gegeven, maar omdat de werkwijze nogal ingewikkeld is en er veel eenvoudigere manieren zijn om XP te kraken, werd deze methode niet veel gebruikt. Microsoft introduceerde met Vista een nieuwe versie van OEM Activation, maar nu Vista moeilijker blijkt te kraken dan XP, worden er meer pogingen gedaan om de vorm van activatie te misbruiken.

Microsoft heeft zelf kennis genomen van twee cracks die in omloop zijn. Eén variant wijzigt het BIOS van de computer, zodat Vista denkt dat het om een OEM pc gaat. Deze methode kost echter wat werk en is niet zonder risico, aangezien een verkeerde uitvoering van de crack kan leiden tot een onbruikbaar moederbord. Een tweede variant is softwaregebaseerd en veranderd niets in de BIOS. Dit stukje software laat Vista denken dat het op een OEM PC draait, terwijl dat niet zo is. Alhoewel deze methode een stuk eenvoudiger is, is hij volgens Microsoft ook een stuk eenvoudiger te detecteren.

Op de MSDN Blog laat Alex Kochis, Senior Product Manager WGA weten dat Microsoft niet bovenop deze twee cracks zal springen. "Zoals we in het verleden al hebben laten weten richten we ons op cracks die gevaar opleveren voor onze klanten en partners. We kijken bij elke dreiging welke prioriteit we er aan moeten stellen, we willen niet elke gek die Windows probeert te kraken stoppen. Ons eerste doel is om bedrijfsmatige activiteiten rond vervalste kopieën van Windows te verstoren en te voorkomen dat klanten zonder het te weten daarvan slachtoffer worden. Daarbij gaat het om grootschalige cracks met commerciële doeleinden, waar klanten met goede intenties het slachtoffer van worden", aldus Kochis.