2min

Tags in dit artikel

, , ,

Oliegiganten Oiltanking Deutschland en Mabanaft werden in het afgelopen weekend geraakt door een cyberaanval. Meerdere Duitse tankstations stappen over op alternatieve leveranciers omdat websites en leveringsprocessen zijn platgelegd.

Oiltanking Deutschland voorziet 26 Duitse bedrijven van brandstof, waaronder bijna 2.000 tankstations van Shell. Een woordvoerder van Shell liet aan Reuters weten dat de organisatie “voorlopig is overgestapt op alternatieve leveranciers”. Ook Aral — een dochterbedrijf van BP met 2.300 stations in Duitsland — schakelt naar alternatieven.

‘Veilig’

Oiltanking Deutschland en Mabanaft zeggen gezamenlijk aan een oplossing te werken. “We voeren een grondig onderzoek met behulp van externe specialisten en autoriteiten”, stellen de organisaties. “Alle terminals werken veilig door.”

Oiltanking Deutschland verwerkt een ‘force majeure’ in contracten met klanten. Dit maakt het mogelijk om verplichtingen tijdelijk niet na te komen in het geval van een calamiteit. De organisatie gebruikt het vangnet om de commerciële schade van de cyberaanval te beperken.

Geen enkele bekende hackgroep heeft een claim op de aanval gelegd. De organisaties bevestigen niet over welke malwarevorm het gaat. Ransomware is aannemelijk. Oiltanking Deutschland en Mabanaft zijn dochterbedrijven van Marquard & Bahls. De websites van alle drie de organisaties liggen er op dit moment uit.

Hoewel Oiltanking Deutschland een van de grootste onafhankelijke olieleveranciers van Duitsland is, lijkt de landelijke toeleveringsketen nog steeds te functioneren. Frank Shaper, managing director van een Duitse brandstofindustrievereniging, liet weten dat de landelijke infrastructuur geen gevaar loopt.

De situatie kan verergeren als het probleem aanhoudt. De cyberaanval heeft het in- en uitlaadproces van Oiltanking Deutschland platgelegd. Alles draait op digitale systemen. Het is onmogelijk om op handmatige processen terug te vallen.