2min

Update, 13/11/2023, 09:40, Erik van Klinken: Ransomwarebende LockBit heeft op vrijdag 10 november Boeing-data gepubliceerd die het onlangs had gestolen van de vliegtuigmaker.

Het zou gaan om meer dan 43GB aan gestolen gegevens. Boeing weigerde om de ransomware-criminelen te betalen voor de buitgemaakte data. De meest recente informatie die LockBit wist te bemachtigen, was op 22 oktober gecreëerd.

Eerder bevestigde Boeing dat er een inbraak op systemen van het bedrijf had plaatsgevonden. Een woordvoerder berichtte op 13 november dat het incident impact had op onderdelen van de onderdelen- en distributieactiviteiten van het bedrijf. Sommige websites van dit bedrijfsonderdeel waren niet toegankelijk en meldden het volgende: “Wij verwachten dat de site snel weer in de lucht is.”

“Dit probleem heeft geen invloed op de vliegveiligheid”, verklaarde de woordvoerder verder tegenover verschillende nieuwssites. De eerder gepubliceerde claim van LockBit 3.0 is overigens sinds 1 november verdwenen, meldde Reuters. Het bleef tot de publicatie van de data onduidelijk wat LockBit precies in handen had en of het hier ook om militaire informatie ging.

Origineel, 30/10/2023, 12:05, Floris Hulshoff Pol: Boeing onderzoekt welke data door de ransomwarebende LockBit 3.0 is buitgemaakt. Die groep claimde dat het gegevens van de systemen van de grote vliegtuigfabrikant in bezit had, schrijft Reuters. Het zou hierbij gaan om een ‘enorme’ hoeveelheid aan data.

Volgens Reuters hebben de hackers van LockBit 3.0 Boeing een ultimatum tot 2 november gestuurd om te betalen. Gebeurt dat niet, dan zou de bende een ‘enorme hoeveelheid’ aan gevoelige data online zetten. Op dit moment worden nog geen voorbeelden van deze data gedeeld, maar dat kan veranderen na de betreffende datum, geven de hackers aan.

Onderzoek Boeing

In een reactie aan Reuters gaf Boeing aan dat het de claim onderzoekt. Meer commentaar heeft de vliegtuigfabrikant tot nu toe niet gegeven.

LockBit 3.0 heeft niet bekend gemaakt hoeveel data het van Boeing zou hebben buitgemaakt. Ook het losgeldbedrag is niet bekend gemaakt. De ransomware-hackers waren ook niet bereikbaar voor een commentaar.

Meest agressieve ransomware-bende

LockBit 3.0 is dit jaar de meest agressieve ransomware-bende. Alleen al in het afgelopen derde kwartaal van dit jaar was de bende verantwoordelijk voor 79 aanvallen van de record 514 geregistreerde ransomware-aanvallen, berekende de NCC Group onlangs.

Lees ook: September 2023 is een record ransomware-maand