2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Rijksoverheid is niet afhankelijk van de kennis en expertise die bij Fox-IT aanwezig is. Er zijn genoeg andere publieke en particuliere bedrijven die actief zijn op het gebied van cyber security en digitale beveiliging.

Dat zegt oud-minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Donner in schriftelijke Kamervragen van de PVV. De partij stelde naar aanleiding van de DigiNotar-kwestie en ‘lektober’ vragen aan de minister. Volgens Donner beschikt het Delftse Fox-IT over veel relevante expertise, maar de Nederlandse overheid is "niet afhankelijk van één extern adviesbureau". Er zijn volgens hem genoeg andere bedrijven die over dezelfde of vergelijkbare kennis beschikken.

Frappant genoeg zegt Donner in dezelfde adem dat het aantal bedrijven met de benodigde kennis en expertise "beperkt" is. Een vreemde uitspraak omdat dit wel degelijk een afhankelijkheidsrelatie suggereert. Maar daar is volgens Donner absoluut geen sprake van. Over de aanwezige kennis bij de Rijksoverheid zegt de oud-minister dat het niet rendabel is om bij de bestrijding van high tech crime alle expertise zelf in dienst te nemen. "In gevallen waarin dergelijke expertise vereist is, is de inhuur van externe expertise een effectieve, maar ook efficiënte oplossing", aldus Donner in de antwoorden op de schriftelijke vragen.

‘Lektober’ was een actie die Webwereld en GeenStijl in oktober van dit jaar startte. Ze toonden aan dat de beveiliging van tientallen gemeentes en andere overheidsorganisaties niet in orde was. Hackers konden vrij eenvoudig de website van deze instanties hacken en gevoelige informatie stelen. Om dit soort toestanden in de toekomst te voorkomen pleitte Donner ervoor om jaarlijks een ICT-controle uit te voeren. De Tweede Kamer vindt dit echter onvoldoende en heeft besloten om volgend jaar een parlementair onderzoek te starten naar de veiligheid en privacy van overheidssystemen.