Samsung volgt Google’s voorbeeld en is ook voornemens om maandelijks beveiligingsupdates te gaan uitrollen naar een deel van zijn Android-toestellen. De updates moeten over-the-air worden verspreid en moeten ervoor zorgen dat de Galaxy-producten een stuk veiliger worden.

In de blogpost van Samsung valt te lezen dat het ongeveer eens per maand een patchronde wil doen naar zijn Galaxy-toestellen. Met de vondst van Android stagefright, een groot lek in Android, is het duidelijk dat het beveilgiingsbeleid voor Android-producten op de schop moet en er veel regelmatiger updates moeten worden uitgerold omdat Android veiliger en betrouwbaarder te maken.

Samsung stelt nu in gesprek te zijn met partners en telecomproviders om deze maandelijkse patchrondes mogelijk te maken. Op dit moment is het nog zo dat elke update voor een toestel door providers wordt getest voordat ze over-the-air worden verspreid. Dat zorgt voor een flinke vertraging en in sommige gevallen zorgt het ervoor dat een update helemaal niet verschijnt via bepaalde providers.

Het is in elk geval een goede zaak dat Android-updates in de toekomst veel vaker en sneller worden verspreid. Dat is de enige manier waarop het mobiele besturingssysteem een veilige toekomst heeft.

De maandelijkse updates zullen waarschijnlijk niet voor alle toestellen gaan verschijnen, dat is gezien Samsung’s portfolio onmogelijk, maar het kan wel zijn dat Samsung’s mobiele strategie wordt aangepast om dit wel mogelijk te maken. Samsung zou hiervoor bepaalde hardwarekeuzes in de toestellen moeten beperken. Door altijd gebruik te maken van dezelfde soort chips, camera’s en dergelijke kan een universele update worden gemaakt. Waarschijnlijk zal Samsung in elk geval de vlaggenschepen van de afgelopen drie jaar meenemen in de patchrondes.