1 min

Na verbod op bundelverkoop apparaat en oplader, wil EU nu het opladen zelf standaardiseren, op USB-C.

Donderdag dient de Europese Commissie een voorstel in voor een nieuwe wet, om fabrikanten te dwingen hun oplaadmethodes te standaardiseren. Het voorstel wil dat alle fabrikanten uiterlijk 2024 hun apparaten laten opladen via USB-C en hun softwareprotocol voor snelladen interoperabel maken tussen merken en apparaten.

De nieuwe regels zullen van toepassing zijn op tablets, koptelefoons, camera’s en luidsprekers, maar niet gelden voor e-readers en draadloze opladers. De Commissie streeft ernaar het voorstel volgend jaar goed te keuren. Nationale wetgeving mag dan ook een jaar kosten, waarna fabrikanten nog een jaar hebben om eraan te gaan voldoen. Dat betekent dat de nieuwe standaard in 2024 zichtbaar zal zijn.

Gebruik oude opladers scheelt 980 ton afval

Dit voorstel gaat hand in hand met een komend verbod op het verkopen van een oplader bij elke nieuwe smartphone, zodat de consument kan kiezen om een oude oplader te blijven gebruiken. Vorig jaar al steunde het Europese parlement dit voorstel, waardoor jaarlijks 980 ton aan e-waste zal worden bespaard.

Het eerste plan voor standaardisatie werd al in 2014 goedgekeurd. Het grootste tegengeluid komt sindsdien van Apple, met als tegenargument dat de nieuwe regels innovatie zullen belemmeren.